latinica  ћирилица
30/07/2015 |  08:55 | Autor: TANЈUG

Andrejeva: EK će s pažnjom pratiti dalje korake Zagreba

Hrvatska vlada bi danas trebalo da donese odluku o pokretanju postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži u graničnom sporu sa Slovenijom, a iz Evropske komisije poručju da će Arbitražni sud nastaviti rad, te da će Komisija s pažnjom pratiti dalje korake Zagreba.

Hrvatski sabor jednoglasno je juče zadužio vladu za pokrene postupak za izlazak iz arbitražnog postupka sa obrazloženjem da je Slovenija "teško povrijedila" Arbitražni sporazum.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva je izjavila da Evropska komisija poštuje demokratsku odluku Sabora, ali izražava žaljenje zbog jednostrane odluke Hrvatske da iziđe iz sporazuma koji je ranije potpisala.

Evropska komisija je, rekla je ona, spremna da posreduje između Hrvatske i Slovenije kako bi olakšala traženje rješenja.

Ona je rekla da je sada na Arbitražnom sudu da razmotri pravne posljedice hrvatskog postupka.

Portparol hrvatske vlade Nikola Јelić je, reagujući na najavu Evropske komisije da će Arbitražni sud nastaviti rad u postupku sa Slovenijom, poručio da Komisija nije nadležna za taj Arbitražni sporazum.

Riječ je o bilateralnom ugovoru između dvije ravnopravne članica Evropske unije, rekao je Јelić.

"EK nije nadležna za pitanje arbitražnog sporazuma. Riječ je o bilateralnom ugovoru dvije ravnopravne članice Evropske unije", kazao je Јelić.

Evropska komisija saopštila je ranije da će Arbitražni sud za pitanje granice između Hrvatske i Slovenije nastaviti s radom, čak i ako se Hrvatska povuče iz arbitraže.

"Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže, Arbitražni sud će ostati i nastaviti s radom. Evropska komisija ne vidi održivu alternativu arbitražnom postupku", rekla je portparolka EK Mina Andrejeva neposredno prije nego što je Sabor izglasao povlačenje iz arbitraže.