latinica  ћирилица
30/07/2015 |  09:34 | Autor: SRNA

Vulin: Srbija će stati tačno u podne

Dan sjećanja na stradale Srbe, Srbija i Republika Srpska će obilježiti 4. avgusta velikom manifestacijom kod mosta na Rači i 5. avgusta Danom žalosti, sirenama i crkvenim zvonima tačno u podne.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

Petog avgusta će, pored parastosa, biti održana centralna manifestacija u Centru "Sava".

- Tačno u podne Srbija će stati na jedan minut. Oglasiće se sva crkvena zvona i sve sirene kako bismo zastali i odali poštu svim ubijenima i protjeranima - rekao je za "Blic" ministar rada Srbije Aleksandar Vulin, navodeći da na isti način Јevreji obilježavaju Dan Holokausta.

Očekuje se dolazak više hiljada građana u Raču, kao i predstavnika Vlade i diplomatskog kora, a cijeli događaj prenosiće Radio televizija Republike Srpske.

Vulin je rekao da će na autoputu kuda su se kretale srpske izbjeglice biti dijeljeni flajeri na kojima će biti istorijske činjenice i elementarne istine o dešavanjima 1995. godine.

- Tog 4. avgusta most između Srbije i Republike Srpske kod Sremske Rače biće osvijetljen posebnom rasvjetom. Most će biti ispunjen mladim ljudima u srpskim narodnim nošnjama - naveo je Vulin.

Vulin, koji je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja, dodao je da će ispod mosta biti organizovana manifestacija uz kulturno-umjetnički program, na kojoj će govoriti predstavnici Srbije i Srpske.

- Nikada do sada nešto ovakvo nije obilježavano. Biće to veliki događaj - ističe Vulin.

On je podsjetio da je Vlada Srbije donijela odluku da 5. avgust bude Dan žalosti, ali da bi se obilježavao svake godine, potrebno je usvojiti zakon o datumima, što će biti i urađeno.