latinica  ћирилица
30/07/2015 |  09:53 | Autor: TANЈUG

Izrael donio zakon o prisilnom hranjenju zatvorenika

Izraelski parlament donio je danas zakon kojim je omogućeno prisilno hranjenje zatvorenika koji štrajkuju glađu usmjeren prije svega na palestinske zatvorenike.

Opozicija i ljekarska udruženja su se snažno protivila zakonu, ali koalicija premijera Bendžamina Netanijahua je poslije dugotrajne parlamentarne debate usvojila zakon sa 46 glasova za i 40 protiv u Knesestu koji ima 120 poslanika, prenosi Rojters.

Izrael je već neko vrijeme zabrinut zbog mogućnost da neki od Palestinaca u pritvoru umre zbog štrajka glađu i da to onda izazove talas protesta na okupiranog Zapadnoj obali i u istočnom Јerusalimu.

Međutim izraelsko ljekarsko udruženje, koje prisilno hranjenje smatra medicinski riskantnom vrstom torture pozvalo je izraelske ljekare da ne poštuju ovaj zakon.

Zakon sudijama omogućava da nalože prisilno hranjenje ili ljekarski tretman ukoliko postoji opasnost po život zatvorenika, čak i kada on to odbija.

Palestinci u izraelskim zatvorima su tokom proteklih godina često organizovali štrajkove glađu protestujući zbog pritvora. Mnogi od njih su završili u bolnici a njihovo teško zdravstveno stanje je zaoštrilo napetost među Palestincima, prijeteći da u slučaju smrti nekog od njih dovede do nemira.