latinica  ћирилица
30/07/2015 |  10:17 | Autor: SRNA

Harston: SAD i Britanija mijenjaju odnos prema Srbiji

Bivši pomoćnik generalnog sekretara UN DŽulijan Harston smatra da Amerika, Velika Britanija i drugi počinju da mijenjaju obrazac ponašanja prema Srbiji, koji su do sada karakterisali ultimatumi, a prikazivani kao pregovori.
DŽulijan Harston (foto: http://pressrs.ba) -
DŽulijan Harston (foto: http://pressrs.ba)

Harston ističe da je "možda kalup iz Rambujea konačno razbijen i da će zaplašivanje i maltretiranje prestati, a pravi pregovori sa Srbijom kao ravnopravnim partnerom u budućnosti će postati praksa".

On je napomenuo da postoji obrazac uobičajenog ponašanja SAD, Velike Britanije i drugih prema Srbiji koji su neprestano pokušavali da ultimatume prikažu kao pregovore, počev od Rambujea, i da je britanska rezolucija o Srebrenici posljednje bacanje ovih "namještenih kockica".

"Poslije sramotnog neuspjeha te rezolucije, suočavanja sa odmjerenim odgovorom Srbije, sa elegantnom reakcijom poslije napada na Vučića i trijumfom spoljne politike prilikom posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu - u posljednjih nekoliko dana vidjeli smo zaokret u izjavama koje dolaze iz SAD i Velike Britanije i u načinu postupanja", istakao je Harston za "Politiku".

Od Velike Britanije je, napominje on, stigla relativno neutralna, ali pozitivna izjava britanskog ambasadora u Beogradu, uz poruku premijera Dejvida Kamerona, koju bi čak i najskeptičniji posmatrači mogli da protumače kao izvinjenje za nepromišljenu rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN.

Harston navodi da iz SAD stižu iznenađujuće čvrsti uslovi, odnosno da bi Priština trebalo da pripazi na ponašanje i da shvati da je to dio pregovaračkog procesa.

On navodi da zapadni obrazac ponašanja prema Srbiji nije počeo Rambujeom i pregovorima o Kosovu i podsjeća da ne treba zaboraviti nemoguće zahtjeve Austrougarske prema Srbiji 1914. godine, koje je Beograd prihvatio, iako se i to pokazalo nedovoljnim.

"Ovo pišem u švajcarskim planinana, gdje je kao i u Srbiji, neuobičajeno vruće. Najveći izazov za Švajcarsku u posljednje dvije nedelje bio je da angažuje vojnike da vodom prskaju krave u planinama, kako bi ih spasili od toplotnog udara. Zar ne bi bilo divno baviti se problemom kao što je ovaj?", naveo je Harton.