latinica  ћирилица
30/07/2015 |  10:35 | Autor: SRNA

Protest radnika ispred zgrade federalnog parlamenta

Ispred zgrade Parlamenta Federacije FBiH jutros se okupilo više hiljada radnika, zahtijevajući da sa dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda bude povučen Prijedlog zakona o radu. Radnici su premijeru Novaliću dali pola sata roka da im se obrati inače će, kako su rekli, stvari preuzeti u svoje ruke.
Sindikalni protesti ispred zgrade Parlamenta BiH - Foto: SRNA
Sindikalni protesti ispred zgrade Parlamenta BiHFoto: SRNA

Noseći transparente i koristeći zviždaljke, nezadovoljni radnici čekaju početak sjednice Doma naroda, očekujući da će novi zakon o radu biti povučen sa dnevnog reda jer tvrde da se ovim zakonom umanjuju njihova prava i pogoršava radni status.

Demonstracije je organizovao Savez samostalnih sindikata BiH čiji su predstavnici pozvali članstvo na mirno i dostojanstveno okupljanje, a protestima su se pridružili i predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, na čelu sa Rankom Mišić.

"Nadamo se da će protesti proteći dostojanstveno, onako kakvi su i radnici u BiH, bez obzira na to šta trpe od poslodavaca i korumpiranih vlasti", rekao je potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Šatorović je najavio da sindikat očekuje ispunjenje zahtjeva i vraćanje zakona o radu na usaglašavanje sa socijalnim partnerima.

"Očekujemo da će u sali Parlamenta prevladati snage koje su uz radnike koji ne žele da zemlja ide u još veću krizu i siromaštvo", naglasio je Šatorović.

On je rekao da će radnici pratiti razvoj događaja na sjednici Doma naroda i istakao da ne želi da razmišlja o "crnom scenariju", odnosno prihvatanju ovog zakona.

Protesti za sada protiču mirno, uz jako obezbjeđenje pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije.

Predstavnici sindikata Republike Srpske na protestu u Sarajevu (foto: Srna)