latinica  ћирилица
30/07/2015 |  11:35 | Autor: SRNA

Policajci Srpske dobrovoljno daruju krv (VIDEO)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske učestvuju danas i sutra u akciji dobrovoljnog davanja krvi.
Policija - darivanje krvi - Foto: SRNA
Policija - darivanje krviFoto: SRNA

Dvodnevna akcija biće organizovana od 8.00 do 14.00 časova u odjeljenjima za transfuziju krvi u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Prijedoru, Gradišci, Zvorniku, Foči i Nevesinju.

Načelnik Јedinice opšte policije u Upravi policije MUP-a Republike Srpske Dragan Ćibić rekao je da će se akciji odazvati 435 pripadnika MUP-a Srpske.

Prema njegovim riječima, iz Banjaluke će u akciji učestvovati više od 100 pripadnika MUP-a Srpske.

Ćibić je rekao da MUP Srpske dva puta u toku godine organizuje ovakve akcije, od kojih prvu za Dan policije Republike Srpske, a drugu tokom ljeta kada su količnine krvi ograničene i kada je manji broj redovnih davalaca.

- Kada treba da se prikupe dodatne količine krvi, mi smo u svakom trenutku na raspolaganju našim građanima - rekao je Ćibić.

Anđelko Milanović iz banjalučke Policijske stanice Lazarevo rekao je da je iz ove stanice danas prijavljeno pet dobrovoljnih davalaca, dok tokom godine, mimo ovih akcija, više policijskih službenika daje krv.

- Ovo su naše redovne aktivnosti i jedan humani karakter policijske profesije - kaže Milanović, koji je danas po dvadeseti put dao krv.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan ukazala je na značaj današnje akcije, ističući da je organizovano svih 10 transfuzioloških službi u Srpskoj.

- Najavljeno je više od 400 davalaca i to će nam puno značiti za popunjavanje rezervi krvi za naredni period - rekla je Guzijanova.

Ona je istakla da su u proteklom periodu u Srpskoj smanjene zalihe krvi, ali da situacija još nije alarmantna.

Prema njenim riječima, Zavod za transfuzijsku medicinu Srpske ima dobru saradnju sa MUP-om, čiji se veliki broj pripadnika odaziva akcijama.

On je rekla da će u narednim danima biti organizovane ovakve akcije sa sportskim klubovima, kao i sa Crvenim krstom Prnjavor.