latinica  ћирилица
30/07/2015 |  11:43 | Autor: SRNA

Hrvatska izašla iz arbitraže

Vlada Hrvatska usvojila je danas odluku o pokretanju postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom zbog njegovog kršenja.
Hrvatska i Slovenija (Foto:twitter) -
Hrvatska i Slovenija (Foto:twitter)

Na izlazak iz arbitraže Vladu je jednoglasnom odlukom juče obavezao Hrvatski sabor.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske obavijestiće Sloveniju da su se zbog povrede odredbi Sporazuma o arbitraži stekli uslovi za njegov prestanak, u skladu sa međunarodnim pravom.

U diplomatskoj noti hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova će obavijestiti Sloveniju da od datuma upućivanja note Hrvatska prestaje da primjenjuje Sporazum o arbitraži.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je ovo posljedica toga što su slovenački arbitar i agent kršili sporazum o arbitraži.

- Nakon uvida u sadržaj njihovih razgovora koje nikada niko nije demantovao, može se ustanoviti da nije samo riječ o kompromitovanju tih ljudi, nego i o samom predmetu u koji su nakon početka rasprave unošeni dodatni dokumenti protiv svih pravila - rekla je Pusićeva.

Ona je navela da Vlada Hrvatske zbog toga smatra da je ovaj predmet toliko kompromitovan da je nemoguće nastaviti proces arbitraže, ali da ne prestaje želja i obaveza da pitanje granice sa Slovenijom bude riješeno.

Hrvatska Vlada je razriješila Maju Seršić i Andreju Metelko-Zgombić dužnosti zastupnika Hrvatske u postupku pred Arbitražnim sudom.

Afera arbitraža izbila je prošle sedmice nakon što su mediji objavili transkripte dogovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Јerneja Sokoleca i diplomate Simone Drenik o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici.

Sokolec i Drenikova su u međuvremenu podnijeli ostavke, a slovenačka Vlada je prije dva dana za svog novog arbitra imenovala predsjednika Međunarodnog suda pravde Francuza Ronija Abrama i istakla da su time uklonjene prepreke za nastavak arbitraže.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Јadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. godine u Stokholmu. Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom sa popisa Evropske komisije.