latinica  ћирилица
30/07/2015 |  11:53 | Autor: SRNA

Dom naroda o terorističkom napadu u Zvorniku

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović zatražio je da se Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost vrate na ponovno razmatranje zaključci u vezi s terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Zvorniku krajem aprila i akcijom "Ruben" koja je potom provedena na teritoriji Republike Srpske.
Predstavnički dom Parlamenta BiH (foto: S. Saletović) -
Predstavnički dom Parlamenta BiH (foto: S. Saletović)

Tokom rasprave na sjednici Doma naroda, Nović je rekao da je rasprava o zaključcima u vezi s terorističkim napadom u Zvorniku zakasnila. On je izrazio nezadovoljstvo dijelom izvještaja Agencije za istrage i zaštitu BiH u kojem se navodi da je u pretresima nakon terorističkog napada u Zvorniku oduzeta vjerska literatura.

"Ako ovo ide tužiocu, onda se ne čudim zašto tužioci odbacuju policijske izvještaje, a sudovi donose oslobađajuće presude", naglasio je Nović. On je zatražio da Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara BiH pripreme informaciju o stanju bezbjednosti u BiH, sa akcentom na mogućnost novih terorističkih aktivnosti, kao i o stanju saradnje policijskih agencija i eventualno predlože mjere.

11.52 Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio zahtjev srpskih delegata Ognjena Tadića i Darka Babalja da po hitnom postupku bude razmotren Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH po hitnom postupku, pa će ovaj zakonski prijedlog biti razmatran u redovnoj proceduri.

Obrazlažući zahtjev Babalj je kao osnovni razlog za donošenje izmjene ovog zakona po hitnoj proceduri naveo rješavanje problema sa kojima se pri pokušaju ostvarivanja prava na penziju susreću policijski službenici u bezbjednosnim agencijama BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji su napunili 40 godina radnog staža, ali ne i 65 godina starosti. Za razliku od svojih kolega sa prebivalištem u Federaciji BiH, oni ne mogu ostvariti pravo na penziju, zbog čega Babalj upozorava da se radi o diskriminaciji zbog loših zakonskih rješenja.

"Smatramo da treba brzo reagovati i pomoći ovim ljudima usvajanjem adekvatnog zakonskog rješenja", zaključio je Babalj.

Protiv hitne procedure bio je predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak, koji je u raspravi ocijenio da se radi o ozbiljnoj materiji i da je zbog toga potrebno provesti redovni zakonodavni postupak.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prošle je sedmice podržao zahtjeve policajaca iz Srpske, smatrajući da izmjenama Zakona o policijskim službenicima BiH treba istovremeno riješiti status policajaca kojima je već prestao radni odnos i onih koji tek treba po ovom osnovu da ostvare penziju.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske, uslov za odlazak u starosnu penziju jeste 65 godina starosti.

11.29 Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH počela je u Sarajevu, a ranije predloženi dnevni red dopunjen je zahtjevom srpskih delegata Ognjena Tadića i Darka Babalja za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH po hitnom postupku.

Riječ je o izmjeni kojom bi se omogućilo da policijski službenici bezbjednosnih agencija na nivou BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji su navršili 40 godina radnog staža, ali ne i 65 godina starosti, ostvare pravo na penziju.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske, uslov za odlazak u starosnu penziju jeste 65 godina starosti.

Na dnevnom redu je razmatranje zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost povodom rasprave o informaciji Savjeta ministara o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila i akciji MUP-a Republike Srpske pod nazivom "Ruben".

Јednim od tih zaključaka Ministarstvo bezbjednosti BiH je zaduženo da Savjetu ministara i parlamentu BiH dostavi prijedlog dokumenta sa preciznim operativnim procedurama za postupanje i koordinaciju policijskih agencija.

Predloženo je i da ovo ministarstvo što prije sačini prijedlog nove strategije za borbu protiv terorizma, kojom će biti određen opšti okvir đelovanja BiH i njenih institucija u borbi protiv terorizma.

Od Ministarstva bezbjednosti BiH je zatraženo da sačini potpunu informaciju o svim do sada izvedenim terorističkim aktima u BiH, o međusobnoj saradnji policijskih agencija i njihovoj saradnji sa tužilaštvima i sudovima.

Dom naroda trebalo bi da se izjasni o davanju saglasnosti za ratifikovanje sporazuma o kreditu za razvojnu politiku poslovnog ambijenta između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.