latinica  ћирилица
30/07/2015 |  12:51 | Autor: SRNA

Bijeljina: Za projekte nevladinih udruženja 150.000 KM

Predstavnici pet nevladinih udruženja iz Bijeljine potpisali su danas ugovore sa UNDP-om koji će sa 150.000 KM finansirati njihove projekte.
Bijeljina: Za projekte nevladinih udruženja 150.000 KM - Foto: SRNA
Bijeljina: Za projekte nevladinih udruženja 150.000 KMFoto: SRNA

Novac je obezbijeđen iz projekta "Јačanje lokalne demokratije" koji sa dva miliona evra finansira EU iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA/, a provodi UNDP u BiH.

Rukovodilac ovog projekta u UNDP Samir Omerefendić pojasnio je  da je riječ o projektima iz različitih oblasti društvenog života, za omladinu i za pomoć starima, za ekologiju i kulturu, kao i za pomoć ranjivim grupama stanovništva.

On je pozvao organizacije civilnog sektora da odgovornim radom pomognu lokalnoj administraciji u pružanju što boljih usluga građanima.

Donaciju od 55.380 KM dobio je Omladinski savjet Bijeljine za projekat uređenja regionalnog resursnog centra za organizacije civilnog društva u eko-centru Amajlije.

Udruženje građana za promociju Roma "Otaharin" je za projekat kvalitetnog obrazovanja romske djece i opismenjavanje njihovih roditelja dobilo 42.320 KM.

Ekološko udruženje "Eko put" iz Bijeljine dobilo je 19.980 KM za projekat "Aktiviraj se i volontiraj za zdravu životnu sredinu".

Predsjednik ovog udruženja Snežana Јagodić najavila je da će novac biti utrošen za jačanje građanskog aktivizma i duha solidarnosti, projektima uređenja đečijeg igrališta u Velinom Selu koje je prošle godine najviše stradalo u poplavama.

Prema njenim riječima, dio novca namijenjen je za obuku novih članova ekološke patrole i za formiranje bioterapijskog vrta u Eko-centru Јezera, za rad sa ranjivim grupama stanovništva.

Novoosnovano udruženje "Porodični krug" je za projekat obuke volontera koji će se družiti sa starijim osobama u gradu dobilo 19.360 KM.

Njihovim projektom "Ne zaboravimo, od njih je sve počelo" planirano je osnivanje mreže mladih ljudi koji će se truditi da oplemene društveni život usamljenih starijih osoba u Bijeljini.

Za projekat Udruženja "Ubuntu" "Kulturna reanimacija - mladi kao lijek" obezbijeđeno je 13.540 KM.