latinica  ћирилица
30/07/2015 |  14:14 | Autor: SRNA

Ivanić: Svjesna opstrukcija održavanja Grmečke koride

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i predstavnici Udruženja "Grmečka korida - Međeđe brdo 1772" danas su sa žaljenjem konstatovali da vlasti Unsko-sanskog kantona i opštine Sanski Most drugi put zaredom opstruišu održavanje "Grmečke koride".
Mladen Ivanić - Foto: TANЈUG
Mladen IvanićFoto: TANЈUG

Ivanić je, kao pokrovitelj "Grmečke koride", danas u Banjaluci razgovarao sa delegacijom ovog udruženja koju je predvodio predsjednik Neno Dobrijević, a kao neosnovano ocijenili su formalno opravdanje vlasti iz Sanskog Mosta da je prostor na kojem bi trebalo da se održi ova viševjekovna manifestacija pod minama.

Organizatori "Grmečke koride" su, nakon detaljnih provjera, dobili potvrdu Centra za uklanjanje mina u BiH da na predviđenoj lokaciji na Međeđem brdu nema mina, a podsjećaju i da je ova manifestacija prije dvije godine već bila organizovana na istom prostoru.

Na današnjem sastanku u Banjaluci zaključeno je da je riječ o svjesnoj opstrukciji održavanja "Grmečke koride" i želji da se zabrane manifestacije koje asociraju na srpski identitet Podgrmeča.

Ako se imaju u vidu teški uslovi života Srba povratnika na taj prostor, posebno loša infrastruktura i činjenica da mnoge povratničke porodice ni danas nemaju električnu energiju, niti da postoji mogućnost da djeca izučavaju srpski jezik, zabrana ovakvih manifestacija pokazuje licemjerstvo politike u Federaciji BiH, koja je prepuna pozivanja na multietničnost, a sve čini da se u praksi opstruiše svaki povratak Srba na te prostore, konstatovano je na sastanku.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske insistiraće na pravu Srba da imaju normalan život u Federaciji BiH i neće odustati od održavanja "Grmečke koride", koja je uvijek bila simbol borbe srpskog naroda za slobodu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ivanić će tražiti od Savjeta ministara BiH da se utvrdi odgovornost institucija vlasti Unsko-sanskog kantona i opštine Sanski Most, povodom odluke o zabrani održavanja "Grmečke koride".