latinica  ћирилица
30/07/2015 |  15:38 | Autor: SRNA

Kasipović: Unaprijediti mehanizme i institucije zaštite

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović smatra da je Srpska znatno napredovala u oblasti zaštite ljudskih prava, ali je i dalje potrebno unaprijediti mehanizme i institucije koje obezbjeđuju tu zaštitu.

"Trgovina ljudima predstavlja kompleksan društveni fenomen, koji zahtijeva pravni i društveni pristup, odnosno primjenu efikasnih mjera na planu prevencije, kažnjavanja učinilaca i zaštite žrtava", rekao je Kasipović povodom Međunarodnog dana trgovine ljudima, koji se obilježava danas.

On je istakao da je riječ o zaštiti jednog od osnovnih ljudskih prava s napomenom da su žrtve ovog krivičnog djela uglavnom zlostavljane i iskorištavane na veoma brutalan način, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Kasipović je ukazao i da su potrebne aktivnosti i saradnja svih nadležnih organa na suzbijanju i otkrivanju počinilaca ovih krivičnih djela.

U saopštenju se podsjeća da su Krivičnim zakonom Republike Srpske u članu 29 propisani krivično djelo trgovine ljudima, trgovine maloljetnim licima i organizovanje grupe ili zločinačkog udruženja za izvršenje krivičnih djela trgovine ljudima i trgovine maloljetnim licima.

Time je izvršeno usklađivanje zakonodavstva sa Konvencijom UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, koju je BiH ratifikovala 2005. godine, kao i direktivom EU o suzbijanju i borbi protiv trgovine ljudima, napominju u saopštenju.

Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se nakon što je ustanovljen novembra 2013. godine rezolucijom Generalne skupštine UN usvojenom s ciljem podizanja svijesti o situaciji u kojoj se nalaze žrtve trgovine ljudima i promocije njihovih prava