latinica  ћирилица
30/07/2015 |  18:08 | Autor: TANЈUG

Pahor: Arbitražni sporazum nema alternativu

Arbiražni sporazum Slovenije i Hrvatske o razgraničenju u Piranskom zalivu nema alternativu, a sve drugo bi moglo da pokrene "proces negativne spirale" sa neželjenim posledicama za mir i stabilnost u tom delu Evrope, poručio je danas slovenački predsjednik Borut Pahor.

Pahor je uoči šeste godišnjice slovenačko-hrvatskog susreta u dvorcu Trakošćan, kada je sporazum potpisan, poručio da bi traženje novih puteva predstavljalo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma dviju država.
 "Bio bi proces negativne spirale sa nepredvidivim i neželjenim posljedicama ne samo po bilateralne odnose, već i za mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope", rekao je Pahor.
 Slovenački predsjednik kaže da nikada više ne bi voleo da se vrati takvo raspoloženje javnosti kada se miroljubiva i dobrosusjedska politika predstavlja kao nerazumna.
 "Bilo je to jako loše i opasno", istakao je Pahor.
 Svi koji vjeruju u mir i prijateljstvo imaju odgovornost da se ponovo potrude da uspostave i ojačaju međusobno povjerenje, poručio je slovenački predsjednik.
 "To nikada nije lako, uvek je teško i uvek je dobro i na kraju lijepo", rekao je on i dodao da se povjerenje ne podrazumijeva samo po sebi, već da se za njega treba iskreno potruditi.