latinica  ћирилица
30/07/2015 |  19:03 | Autor: RTRS

"Sabor srpske krajiške pjesme, više od pjesme" (VIDEO)

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je danas da Sabor srpske krajiške pjesme, koji se večeras održava u Drvaru, predstavlja mnogo više od pjesme.
Sabor srpske krajiške pjesme u Drvaru - Foto: RTRS
Sabor srpske krajiške pjesme u DrvaruFoto: RTRS

 Špirić  je istakao da je Drvar, kao najsrpskija opština i u ondašnjoj BiH, stradao u svakom ratu - u Drugom svjetskom ratu nakon desanta i u ovom posljednjem, a da se uvijek iz tog mjesta poslije rata poruke šalju pjesmom.

"Ako je svaki rat na prostoru BiH uništio jednu generaciju, u Drvaru je uništio najmanje dvije. I zato, sa mnogo strpljenja i ljubavi ovdašnji ljudi dižu glavu i pjevaju, i skreću pažnju na sebe. A srpska krajiška pjesma je pjesma koja šalje lijepe poruke i nikoga ne vrijeđa", rekao je Špirić Srni.

On je dodao da tokom ove manifestacije u Drvaru boravi do desetak hiljada ljudi, da se grad budi, stvara novi vid potrošnje, kao inicijalni impuls razvoja.

Špirić je istakao da postoji veliko interesovanje za srpsku krajišku pjesmu, te da bi bio dovoljan broj izvođača koji žele da pjevaju ove pjesme kada bi sabor trajao tri dana.

On smatra da se već treba pripremati za naredni sabor, koji će biti održan iduće godine, bude sadržajniji i da traje više dana.

Sabor srpske krajiške pjesme u Drvaru održava se već četvrtu godinu pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vlade Srpske i prijatelja ovog sabora.