latinica  ћирилица
30/07/2015 |  19:16 | Autor: TANЈUG

Dačić: Albanska strana opstruiše implementaciju sporazuma

Prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić izjavio je danas da albanska strana na Kosovu i Metohiji ima potrebu da zbog unutrašnjih političkih razloga opstruiše dogovor za potpunu implementaciju Briselskog sporazuma i naglasio da je Zajednica srpskih opština najznačajniji dio sporazuma koji nije ispunjen.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je, odgovarajući na pitanje poslanika Јedinstvene Srbije Dragana Markovića o dijalogu u Briselu, rekao da je to jedan od ključnih kriterijuma u evropskim integracijama, da je Srbija poštovala sve sto je potpisala i da će nastaviti da insistira do kraja na sporazumu, čija je osnovna snaga ZSO.

Priština, rekao je Dačić, u Brisel dolazi sa zeljom da se ne dogovorimo, a Beograd trpi posljedice takve politike.

"Ali zato smo uspjeli da međunarodnim faktorima stavimo do znanja da je Srbija faktor rješavanja problema, da smo predvidiv partner i da ono što se dogovorimo i realizujemo", rekao je Dačić.

On je naglasio i da Srbija nije promjenila svoju poziciju i da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, navodeći da takav jednostrani čin ne može biti legalizovan jer krši osnovne principe međunarodnog prava.

Dačić, koji je i predsjedavajući OEBS-u, kaže i da Srbija svakako ne može vise da brani teritorijalni integritet drugih zemalja nego što brani teritorijalni integritet Srbije, kao i da će takvu politiku nastaviti.

"Kad američki predsjednik poziva sve zemlje u svijetu da ne priznaju Palestinu prije nego što se dogovori sa Izraelom, a SAD priznaju Kosovo bez ikakvog dogovora sa nama. Ako u OEBS-u imate gotovo na svakom sastanku priču da su narušeni osnovni principi međunarodnog prava povodom Ukrajine - mi ne možemo da previdimo činjenicu da je to prvo učinjeno na primjeru Srbije", rekao je Dačić.