latinica  ћирилица
30/07/2015 |  19:52 | Autor: RTRS

Damir Kavgić usvaja djevojčicu Samiru Alić (VIDEO)

Od petsto tragača, Damir Kavgić sa maloljetnim sinom, i komšijom Omerom Ribićem iz Gornjeg Srebrenika, pronašao je petogodišnju Samiru Alić iz Rašljana kod Brčkog, koja je zajedno sa bratom Elvedinom nestala, i sedam dana i noći boravila na Majevici. Potraga je okončana, zahvaljujući Damirovoj riješenosti i želji da je pronađe.
Damir Kavgić usvaja djevojčicu Samiru Alić - Foto: RTRS
Damir Kavgić usvaja djevojčicu Samiru AlićFoto: RTRS

 Čudo nad čudima petogodišnja Samira uspjela je da preživi u nepristupačnom kamenitom kanjonu. Kada je nade o njenom nalasku ponestalo kod ostalih tragača, koji su za sedam dana prečešljali teren od 150 kvadratnih kilomtara nekoliko puta, Damira je vodio osjećaj da je ostao nepretražen upravo taj dio u kojem se, kaže, i ptice teško snalaze. Bio je u pravu: ugledao je dijete bez odjeće, sjedila je glavom naslonjena na koljena, i ranama na tijelu. Ni riječi nije progovorila.

"Ona je već bila u dehidriranom stanju, nije znala ništa, kad sam prišao sa nje su letjele muve kao roj pčela", kaže Damir Kavgić.

Omer Ribić čuo je kada je Damir uzviknuo: "Evo je!" Bio udaljen petnaestak metara. Obradovao se, ali ga je uhvatila  panika, jer je Damir trebao ponijeti dijete uz ogroman uspon i na temperaturi od 38 stepeni. Nisu imali ni telefonskog signala.

"Kad smo išli dobio sam signal, ali se brzo gubio. Kad smo nazvali policiju i objasnili im gdje se nalazimo da smo prema Oštriom kamenu, Golo brdo, onda je policija brzo došla na lice mjesta i sirenom nam davala dojavu kuda treba da idemo'', kaže Ribić.

Maloljetni Damirov sin Mehmed, takođe je išao sa ocem u potragu. Kada je čuo da je Samira živa, njegovoj sreći, kaže, nije bilo kraja.

"Srce mi je bilo veliko, kad smo je donijeli pred Policiju i Hitnu pomoć", priča Mehmed.

 Potreseni tragedijom male Samire, i zbog teške situacije u kojoj se nalazi njena porodica, Kavgići su odlučili, da zamole nadležne vlasti da im omoguće da dijete kod njih odrasta i da ga usvoje.

 Četvoročlana porodica Kavgić posjetila je malu Samiru Alić u bolnici, i donijeli joj sve što je potrebno. Svojim novcem kupilu su joj odjeću, obuću i malu barbiku.