latinica  ћирилица
31/07/2015 |  09:49 | Autor: SRNA

SAD: Bombardovanje nije oslabilo "Islamsku državu"

"Islamska država" nije ništa slabija nego što je bila prije godinu dana kada je počela kampanja bombardovanja predvođena SAD, zaključak je američkih obavještajnih agencija.

Agencije navode da je "Islamska država" i dalje dobro finansirana armija koja je u stanju da osvježi svoje redove stranim borcima istom brzinom kojom džihadisti ginu u napadima.

Procjene američke Centralne obavještajne agencije, Obavještajno odbrambene agencije i drugih službi nije u skladu sa optimističkim izjavama specijalnog predstavnika administracije Baraka Obame, penzionisanog generala DŽona Alena, koji tvrdi da "Islamska država" gubi u Iraku i Siriji.

- Nismo primijetili značajnije smanjenje broja džihadista - rekao je neimenovani zvaničnik, navodeći pretpostavke obavještajnih službi prema kojima "Islamska država" ima između 20.000 i 30.000 pripadnika ili isti broj kao i u avgustu kada je bombardovanje njihovih položaja počelo.

Nafta je i dalje veliki izvor prihoda ove grupacije, i prema nekim pretpostavkama, "Islamska država" dobije 500 miliona dolara godišnje od prodaje ovog energenta a zaplijenila je do milijardu dolara gotovog novca u bankama na teritorijama koje je zauzela.