latinica  ћирилица
31/07/2015 |  12:32 | Autor: SRNA

Malešević: Narednih dana razgovori sa roditeljima bošnjačke djece

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević očekuje da će do početka nove školske godine biti pronađeno rješenje u vezi sa nacionalnom grupom predmeta, te najavio da će narednih dana razgovarati sa roditeljima bošnjačke djece iz Vrbanjaca.
Dane Malešević - Foto: SRNA
Dane MaleševićFoto: SRNA

 Malešević je istakao da svi moraju učiniti određene ustupke da bi se došlo do konsenzusa, te podsjetio da je Ustavom Srpske propisan jezik srpskog, jezik bošnjačkog i jezik hrvatskog naroda.

- Po pravilima tvorbe znate kako se jezik može nazvati, ali Bošnjaci to ne prihvataju i oni hoće bosanski jezik. Svako može da naziva svoj jezik kako hoće, ali ne može natjerati druge da taj jezik zovu istim imenom kao oni - rekao je Malešević i naveo da bi u tom slučaju mogli imati i problem sa Slovencima i Nijemcima jer njihov jezik ne zovemo kao oni.

On je ponovio da ranije potpisani privremeni sporazum kaže da je potrebno minimalno 18 učenika po odjeljenju da bi se primijenila nacionalna grupa predmeta.

Malešević je naglasio da se u BiH problem nacionalne grupe predmeta prebacuje samo na Republiku Srpsku, iako isti problem postoji i u Federaciji BiH, te naveo da se u Srpskoj u 20 škola primjenjuje nacionalna grupa predmeta, a u FBiH samo u 12.

On je rekao da se nacionalna grupa predmeta primjenjuje u Grahovu i Drvaru, a da u Petrovcu nije riječ o nacionalnoj grupi predmeta ako jedan isti profesor predaje i srpskoj i bošnjačkoj djeci.

- Na kraju godine ih pita hoćete li da vam piše srpski jezik ili da ostane bosanski. To nije nacionalna grupa predmeta. Ako hoće Bošnjaci, sutra ću tako uraditi i u Vrbanjcima i na taj način im uvesti nacionalnu grupu predmeta, ali oni traže nešto drugo -  rekao je Malešević.

On je dodao da u Republici Srpskoj oko 7.000 bošnjačke djece uči vjeronauku, a u FBiH samo 1.060 srpske djece.