latinica  ћирилица
31/07/2015 |  14:13 | Autor: SRNA

Sonego: Podrška Srbije za razdvajanje članstva u EU od članstva u NATO

Predsjednik parlamentarne delegacije Italije pri Centralnoevropskoj inicijativi Lodoviko Sonego zatražio je podršku Srbije za deklaraciju kojom bi se EU pozvala na nastavak proširenja, ali i na razdvajanje članstva u EU od članstva u NATO.
NATO i EU - Foto: ilustracija
NATO i EUFoto: ilustracija

On je na sastanku sa članovima Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije pozvao srpske kolege da zajedno nastupe na narednom zasjedanju generalne skupštine CEI, koja će biti održana krajem godine u Skoplju, zatraživši podršku za deklaraciju.

Ovom deklaracijom bi se EU pozvala na nastavak politike proširenja, posmatranja Zapadnog Balkana kao dijela Evrope, ali i na razdvajanje članstva u EU od članstva u NATO, odnosno na davanje mogućnosti zemljama Zapadnog Balkana da izaberu da li će ili ne, kao članice EU biti i članice NATO.

Sonego je zatražio i podršku za realizaciju pretpristupnog programa za zemlje Zapadnog Balkana koji bi se odnosio na projekte u oblasti infrastrukture i trasporta, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Sonego je ponovio da je Italija bila, jeste i biće uz Srbiju na njenom evropskom putu i potvrdio da će podržati otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Aleksandar Senić rekao je da Beograd pozdravlja izjave evropskih zvaničnika o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

On je zahvalio Senatu Italije za usvajanje rezolucije kojom se pozivaju zemlje članice EU na otvaranje pregovaračkih poglavlja tokom italijanskog predsjedavanja i dodao da Srbija vjeruje da će se to i dogoditi tokom luksemburškog predsjedavanja Uniji.

Senić je istakao da je Srbija, i u političkom i u tehničkom smislu, potpuno spremna za pregovore sa EU, koja bi otvaranjem pregovaračkih poglavlja poručila da Srbiju želi u svom članstvu.