latinica  ћирилица
31/07/2015 |  14:45 | Autor: SRNA

Ukinuta presuda u predmeti "Dragan Doderović i drugi"

Sud BiH ukinuo je presudu u predmetu "Dragan Doderović i drugi" i odredio održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Prvostepenom presudom od 25. decembra 2014. godine Dragan Doderović, Zdravko Rončević, Danilo Božović, Aleksandar Međedović, Adis Hadžimahović, Mijomir Tomanović, Dragan Slijepčević, Puniša Nikolić, Ilija Bumbić i Slobodan Papović osuđeni su na ukupno 28 godina zatvora, jer su kao organizovana kriminalna grupa krijumčarili drogu "skank".

Oni su proglašeni krivim da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Doderović i Međedović osuđeni su na zatvorske kazne od po četiri godine, Hadžimahović, Nikolić, Božović i Bumbić na po tri godine, a Tomanović, Slijepčević, Rončević i Papović na po dvije godine.

Oni su proglašeni krivim što su od novembra 2013. do februara 2014. godine, postali pripadnici grupe za organizovani kriminal koja je u više navrata prokrijumčarila više desetina kilograma droge "marihuana-skank" iz Crne Gore u BiH radi prodaje na ilegalnom tržištu u BiH, te daljeg krijumčarenja u zemlje EU.

Tom presudom, Nikoliću, Tomanoviću, Božoviću, Rončeviću, Slijepčeviću i Hadžimahoviću izrečene su i mjere bezbjednosti oduzimanja tačno pobrojanih predmeta, a odlučeno je da se od Rončevića oduzme 61 kilogram i 470 grama droge "marihuana-skank".

Istom presudom Hadžimahović i Tomanović oslobođeni su optužbe za radnje iz tačke 2. optužnice čime bi počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu protiv prvostepene presude zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji, sa prijedlogom da se prvostepena presuda preinači tako da se optuženi proglase krivim, te da im se izrekne znatno stroža kazna zatvora.

Branioci optuženih blagovremeno su izjavili žalbe, zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona, odluke o kazni i troškovima postupka, sa prijedlogom da optuženima bude izrečena oslobađajuća presuda, odnosno da se presuda preinači, te da se optuženima izrekne blaža kazna, ili da se presuda ukine i zakaže novi pretres.

Apelaciono vijeće je 27. maja održalo javnu sjednicu na kojoj su stranke usmeno prezentovale razloge žalbe ostajući pri pismenim navodima i predlozima.

Apelaciono vijeće donijelo je odluku nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda.