latinica  ћирилица
31/07/2015 |  16:04 | Autor: HRT

Diplomatska nota upućena Sloveniji, uključile se i SAD

Izlaskom iz arbitraže Hrvatska je Sloveniji jasno dala do znanja da je to gotova stvar, a iz susjedne zemlje i dalje dolaze poruke da se arbitraža ne može napustiti te da nema alternative.
Hrvatska i Slovenija (Foto:twitter) -
Hrvatska i Slovenija (Foto:twitter)

MIP Hrvatske je uputilo Sloveniji notu navodeći da su se stekli uslovi za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba Sporazuma o arbitraži od strane Republike Slovenije,u skladu sa pravilima Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora,

SAD pozviva Hrvatsku i Sloveniju da se dogovore

Američka ambasada u Hrvatskoj objavila je da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje i pozvalo je dvije države da se dogovore. Ambasada je je pozdravila izjave hrvatskog rukovodstva koje je izrazilo želju da se granični spor napokon riješi.

I dok je za hrvatsku vlast izlazak iz arbitraže gotova stvar, slovenačka i dalje tvrdi da je arbitraža jedino rješenje. Slovenački predstavnik Ivo Vajgl zauzeo se za smirivanje retorike u hrvatsko-slovenačkom arbitražnom sporu. 

" Mislim da se Hrvatska izjasnila, i to na jedan, rekao bih, ekstreman i demagoški način. Meni je žao zbog toga jer mislim da bismo  kao dobri susjedi morali znati da se dogovaramo  drugačije, u tolerantnom i prijateljskom tonu, gledajući u budućnost, kaže Vajgl.