latinica  ћирилица
31/07/2015 |  16:40 | Autor: TANЈUG

Kosor nakon Pahorovog istupa poziva na smirenje tenzija

Bivša premijerka Hrvatske Јadranka Kosor pozvala je danas na smirivanje tenzija sa Slovenijom i istakla da Hrvatska ima put, a to je put poštovanja međunarodnog prava koji nema alternative.

Kosor je to izjavila na današnjoj konferenciji za novinare objasnišvi da je "ponukana istupom slovenačkog predsjednika Boruta Pahora" koji je juče izjavio da arbitražni sporazum nema alternative i da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama.

Ona smatra da postoji bolja alternativa od arbitražnog sporazuma i da je to poštovanje međunarodnog prava čemu nema alternative, prenijela je Hina.

Kosor je dodala da Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka, što Sloveniji ne odgovara, ali, kako je rekla, postoje međunarodne institucije na koje se dvije ravnopravne članice EU mogu osloniti.

Ona je upozorila da su vladavina prava i nezavisno sudstvo urušeni aktivnostima slovenačkih predstavnika, jer je činjenica da su upletena najmanje dva arbitra.

"Јedan od njih je predsjednik suda, pri čemu je nezamislivo u pravosudnom sistemu, da u postupku pred sudom bilo koja strana odlazi na večeru sa sucem koji sutra donosi presudu u sporu", naglasila je Kosor.

Ona je rekla da tvrde i mukotrpne pregovore, koje su prije šest godina započeli, u vreme nepovjerenja, vrijeme napetosti između država i kada su strahovali da ne dođe do incidenta koji bi urušio odnose, treba završiti na Međunarodnom sudu pravde.

Kosor je podsjetila da međugranični spor punih 18 godina nije bio riješen, jer niko nije imao hrabrosti da pristupi tom problemu, a uprkos tome Slovenija je postala članica EU.

Hrvatska ima pravo da spomene na koje je probleme naišla u arbitražnom postupku, jer je njegova temeljna ideja narušena, dakle suđenje u skladu sa međunarodnim pravom, rekla je ona.

"Postoje prijetnje da će Slovenija blokirati ulazak u Šengen, što je dokaz neevropskog ponašanja. Kao što znamo Slovenija je ušla u EU i u Šengen dok nije riješila pitanje granice", podsjetila je ona.