latinica  ћирилица
31/07/2015 |  16:46 | Autor: TANЈUG

Moskva: London proizvoljno tumači slučaj Litvinjenko

Britanska strana nema namjeru da odustane od proizvoljnog tumačenja činjenica o smrti bivšeg agenta ruske Federalne službe bezbjednosti Aleksandra Litvinjenka, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

 U međuvremenu, portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da Kremlj nema povjerenja u britansku istragu o Litvinjenkovoj smrti.
 "Selektivna priroda organizatora ove javne istrage i njihova uporna nespremnost pod bilo kojim izgovorom da se profesionalno postave prema stavovima ruskih nadležnih tijela, još jedan su dokaz da britanska strana ne namjerava da skrene s puta politizovanja čitavog procesa i proizvoljnog tumačenja činjenica u slučaju Litvinjenko", rekao je zamjenik šefa Pres službe ruskog MSP Aleksandar Bikantov.
 Kako je naveo, u saopštenju objavljenom danas na sajtu MSP, dalja ročišta sa nepoznatim sastavom učesnika biće održana iza zatvorenih vrata, "što očito ima za cilj da se postignu rezultati koji su potrebni tužiocima", prenosi agencija TAS S.
 Portparol britanske policije rekao je juče u Visokom sudu pravde u Londonu da istražitelji ne sumnjaju da su ruski državljani Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun bili saučesnici u trovanju Litvinjenka.
 On je takođe rekao da bi taj sud trebalo da utvrdi da li je ruska država imala saučesničku ulogu u Litvinjenkovoj smrti.
 Litvinjenko, koji je bio agent službe koja je naslijedila KGB, a koji je prebjegao u Britaniju i tamo dobio politički azil, umro je u Londonu 23. novembra 2006. godine, podsjeća ruska agencija.
 Kako je utvrđeno ekspertskom studijom, on je otrovan radioaktivnim polonijumom, ali okolnosti njegove smrti do danas nisu razjašnjene.
 Advokati Litvinjenkove supruge su priznali da je on, prije smrti, nekoliko godina radio za specijalne službe Britanije MI6 i Španije.