latinica  ћирилица
31/07/2015 |  18:36 | Autor: SRNA

Mektić-Vigemark : Postignuti značajni i ohrabrujući rezultati

U oblasti bezbjednosti u BiH postignuti su značajni i ohrabrujući rezultati – rečeno je na današnjem sastanku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunara Vigemarka.
Sarajevo - Mektić - Vigemark - Foto: SRNA
Sarajevo - Mektić - VigemarkFoto: SRNA

Iz Ministarstva bezbjednosti saopšteno je da je posebno pozitivno afirmisana uloga Ministarstva u ostvarenju ovog napretka.

Tokom susreta, kojem je prisustvovao i šef Sektora unutrašnjih poslova i javne bezbjednosti u Delegaciji EU u BiH Ričard Vud, pomenuti su brojni zakonski propisi i strateški dokumenti koje je iniciralo Ministarstvo, a koji su proistekli iz obaveze usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim standardima i nedavno usvojene evropske agende.

Na sastanku je posebno istaknuta važnost Strategije borbe protiv terorizma, u čijem provođenju BiH očekuje blisku saradnju i pomoć međunarodnih institucija, posebno kada je riječ o projektu deradikalizacije grupa i pojedinaca.

Mektić je istakao da će nastaviti insistirati na postizanju rezultata u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma.

"Da bi to postigli moramo oslabiti uticaj politike na policiju, povećati odgovornost rukovodstva policije u slučaju propusta i nepostizanja rezultata, te uspostaviti sistem obavezne saradnje policijskih agencija. Sada imamo slučaj da niko ne odgovara zbog očitih bezbjednosnih propusta u Potočarima. Nemamo rezultata u borbi protiv korupcije, a na putu ka EU moramo adekvatno odgovoriti na velike korupcione afere", rekao je Mektić.

Bliska saradnja Ministarstva bezbjednosti BiH i Delegacije EU biće nastavljena i u budućnosti kroz nastavak usklađivanja propisa sa EU standardima, ali i konkretne projekte kao što je uspostavljanje novog sistema za uzimanje otisaka.