latinica  ћирилица
31/07/2015 |  22:10 | Autor: SRNA

Oland: Јoš nije postignut dogovor o "mistralima"

Za sada nije postignut dogovor Francuske i Rusije o uslovima raskida ugovora o isporuci "mistrala", rekao je danas francuski predsjednik Fransoa Oland i dodao da su razgovori u toku.
Fransoa Oland - Foto: AP
Fransoa OlandFoto: AP

"Donijeću odluku u narednim nedjeljama", rekao je Oland.

Međutim, savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina za vojnu i tehničku saradnju Vladimir Kozin sinoć je rekao da su pregovori potpuno završeni i da su dogovoreni uslovi nagodbe povodom ugovora o isporuci dva nosača helikoptera klase "mistral" Rusiji, koju je Pariz stopirao, prenijela je agencija RIA "Novosti".

Kozin je izrazio nadu da će u najkraćem roku biti potpisan sporazum o raskidu ugovora.

Mediji su ranije objavili da je Pariz navodno spreman da vrati oko 800 miliona evra Rusiji, dok je Moskva insistirala na sumi od 1,1 milijardu evra.

Oland je ranije ove godine ukazao da uslovi za isporuku "još nisu odgovarajući" i nagovijestio da bi Pariz mogao da preispita situaciju samo ukoliko se primirje u istočnoj Ukrajini bude u potpunosti sprovodilo.

Rusija i Francuska potpisale su 2011. godine ugovor vrijedan 1,3 milijarde dolara za dva broda klase "mistral". Prvi brod trebalo je da bude isporučen u novembru 2014. godine, ali je Pariz odložio isporuku zbog navodne umiješanosti Moskve u krizu u Ukrajini.