latinica  ћирилица
01/08/2015 |  08:20 | Autor: TANЈUG

Irinej: Albanske vlasti, Amerika i EU nam otimaju svetinje

Otimanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji u duhu je albanske vlasti, a nažalost, to je i u karakteru EU i Amerike, izjavio je srpski patrijarh Irinej povodom inicijative Kosova da postane članica Uneska.

Irinej je u intervjuu za "Večernje novosti" podsjetio da SPC ima većinu svojih eparhija i mitropolija izvan Srbije, i upozorio da postoji opasnost da se i oni otmu od srpskog naroda.

- Sila osjedlava konje i osvaja gradove, poručio je srpski patrijarh.

Irinej je izrazio očekivanje da će kripta Hrama Svetog Save biti završena do kraja godine, s obzirom na to da je to postavljeno kao zadatak, prenose "Novosti".

Patrijarh je povodom izložbe "Četiri veka doma Romanovih" u Hramu Svetog Save rekao da je riječ o "izložbi za istoriju".

- Sto godina istorije je ovde prikazano! Ove divne slike sa izložbe o porodici Romanov govore same o sebi. Svaka naša riječ je blijeda sjenka u odnosu na ovu istorijsku stvarnost, rekao je Irinej.

Tanasković: Ban će djelovati u skladu sa Rezolucijom 1244

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da bi eventualni ulazak Kosova u Unesko  kulturnu baštinu Srbije doveo u nepovoljnu poziciju, ali da pravu opasnost predstavlja namjera Prištine da donese zakon kojim bi svo spomeničko nasljeđe na Kosovu bilo vlasništvo te samoproglasene države.

Tanasković je rekao i da zahtjev Kosova za prijem u Unesko predstavlja pokušaj da se situacija stvorena političkim kršenjem Rezolucije 1244, kapitalizuje i na nivou sistema UN, ali da to ne mora biti tako, jer je generalni sekretar UN Ban Ki Mun poručio da će djelovati u skladu sa Rezolucijom 1244.