latinica  ћирилица
01/08/2015 |  08:36 | Autor: RTS

Migrantska kriza trese Evropu

Egzodus ljudi iz ratovima razorenih Sirije i Iraka potresa cijelu Evropu. U Srbiji raste broj krijumčara. Mađarska najavljuje da će prihvatne centre izmjestiti iz gradova. Austrija je saopštila da je za prvih šest mjeseci ove godine podnijeto više zahtjeva za azil nego u cijeloj 2014. Britanija i Francuska najavile su nove prepreke u borbi protiv migranata.
Migrantska kriza - Foto: AP
Migrantska krizaFoto: AP

Migranti, najčešće iz Sirije i Irka, prelaze hiljade kilometara i potroše hiljade evra za put do Zapadne Evrope. Duža i skuplja je migrantska ruta preko Turske, Grčke i Makedonije. Kraća i jeftinija je preko Bugarske. U bugarskom selu Kalotini kažu da često viđaju automobile pune azilanata.

Mještanin Stojmen Iliev navodi da migrante iz Sofije prevozu do sela, uzmu im novac i kažu - ajde tu dole - tamo je Srbija.

Načelnik Regionalnog centra pogranične policije prema Bugarskoj Nenad Vučić ističe da migranti koriste savremenu tehnologiju, telefone s navigacijom i da se kreću organizovano.

Organizovano, u Zaječar ili Preševo uglavnom dolaze pješke. Potom prevozom, legalnim ili ilegalni, putuju do Beograda.

Pješače i po nekoliko hiljada kilometara do Beograda da bi odavde otišli. Poneki, ipak, ostanu po nekoliko dana u parku pored autobuske stanice, a potom idu ka sjeveru, ka Kanjiži i Subotici. Autobusom, vozom ili kako se ko snađe.

Ako se nekako snađu i stignu do Kanjiže, moći će da borave u iznajmljenim montažnim objektima dok ne dobiju dokumenta.

Ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin kaže da azilanti zaslužuju elemtarnu humanost, lijek, sanitarije i tuš i da neko brine o njegovoj djeci. - Zato je tu država Srbija. Mi na ovaj način pokazujemo da jesmo najorganizovanija i najhumanija država na njihovom putu, napominje Vulin.

A konkurencija u humanosti nije velika. Mađarska, osim što podiže zid na granici, planira i da prihvatne centre izmjesti iz gradova. Za sada najviše migranata boravi u podzemnom prolazu budimpeštanske željezničke stanice. Takođe privremeno.

Na putu do zemlje snova imaju još mnogo prepreka. U Češkoj je priveden krijumčar iz Mađarske koji je u kamionu prevozio čak 76 osoba. Zbog migranata koji preskaču ogradu "Evrotunela" i iz Francuske ulaze u Britaniju, nove, fizičke, prepreke najavljuje i britanska vlada.

Britanski premijer Dejvid Kameron poručuje da je situacija neprihvatljiva, ističući da je apsolutni prioritet vlade je da to riješi. - Obezbijedićemo više sigurnosnih ograda i pasa tragača i pružićemo pomoć koja je sa druge strane granice, napominje Kameron.

I dok Britanija i Francuska najavljuju nove mjere, iz Njemačke o migrantima vijesti nema. Iako najviše njih koji prolaze kroz Srbiju, kao zemlju u koju putuju navode upravo Njemačku.