latinica  ћирилица
01/08/2015 |  09:54 | Autor: SRNA

Oštra Luka: Poljoprivredna proizvodnja na prvom mjestu

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je da u ovoj lokalnoj zajednici poljoprivredna proizvodnja zauzima najznačajnije mjesto, da opština pomaže tu proizvodnju i da će to biti prioritet i u narednom periodu, jer daje rezultate.

Stanar je rekao da se na području ove opštine stanovništvo bavi uglavnom poljoprivredom, a najveći broj gazdinstava bavi se uzgojem kupine.

- Mi smo pioniri u uzgoju kupine na području prijedorske regije, imali smo proizvodnju i prije više od 25 godina, proizvođači su iskustvo gradili na vlastitim greškama i vremenom selektovali sorte koje najbolje uspijevaju na ovom području", rekao je Stanar.

Samostalni stručni saradnik na poslovima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radmila Domazet kaže da je u ovoj opštini pod zasadima kupine oko sedam hektara, a s obzirom na to da se ide na proširenje zasada formirano je i Udruženje kupinara i malinara "KIM".

Prema njenim riječima, osim kupina i malina na području ove opštine pokreće se i proizvodnja aronije, i zasađen je i jedan vinograd.

- Značajna je i proizvodnja meda, imamo oko 700 pčelinjih društava. Nažalost, ovom proizvodnjom bave se uglavnom stariji ljudi, ali se nadamo da će ljubav prema pčelarstvu prenijeti i na mlađe, kaže Domazet.

U istočnom dijelu opštine, u mjesnim zajednicama Kozica i Tramošnja na obroncima Manjače, razvijeno je stočarstvo, posebno ovčarstvo.

- U ovom dijelu opštine 10 porodica ima po više od 500 ovaca rase pramenka, navela je Domazet.

Ona je rekla da opština podstiče poljoprivrednu proizvodnju i da se na godišnjem nivou za ove namjene izdvaja 25.000 KM, te da su za prošlu godinu isplaćeni svi podsticaji.

Ona je naglasila i da pomoć poljoprivrednim proizvođačima daje i prijedorska područna jedinica resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i da, zahvaljujući stručnim saradnicima resora, poljoprivredni proizvođači prate savremene tehnologije proizvodnje.

S ciljem promocije poljoprivredne proizvodnje u ovoj opštini se tri godine organizuje poljoprivredna izložba, kao dio "Ilindanskih dana", u okviru obolježavanja Ilindana - Dana i krsne slave opštine.