latinica  ћирилица
01/08/2015 |  12:04 | Autor: RTRS

Sokolac: Osveštan Hram Svete Petke (VIDEO)

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali zejtinlik" na Sokocu osveštan je Hram Svete Petke u prisustvu nekoliko stotina vjernika.
Hram Svete Petke na Vojničkom spomen-groblju Mali zejtinlik (Foto: palelive.com) -
Hram Svete Petke na Vojničkom spomen-groblju Mali zejtinlik (Foto: palelive.com)

Episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i bihaćko-petrovački Atanasije, uz sasluženje sveštenstva Mitropolije dabrobosanske, osveštali su hram na groblju, na kojem je sahranjeno 958 poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa prostora Sarajevsko-romanijske regije.

- Hristos, Presveta Bogorodica i Prepodobna mati Paraskeva Sveta Petka, kojoj je posvećen ovaj hram, sabrali su nas na ovo mjesto ogrnuto u tišinu, ali i u bjelinu, na mjestu natopljenom majčinskim i sestrinskim suzama koje je jedno od najasnijih simbola našeg stradanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, istakao je vladika Grigorije.

Osvećenje Hrama probudilo je emocije kod porodica poginulih u proteklom ratu koji su svoje najmilije sahranili na Vojničkom groblju.

- Časnom i iskrenom borbom ugradili su svoje živote u temelje Republike Srpske i ovo je samo mali dokaz da nisu zaboravljeni i da nikada neće, jer je njihova žrtva bila velika, poručio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" sahranjeno jr 958 pripadnika Vojske RS sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Osveštanje hrama održava se povodom Dana i krsne slave opštine Sokolac - Ilindana, a u litija sa barjacima i ikonama, koja je obišla oko hrama bilo je više stotina vjernika.

U ovom hramu u 18.30 časova biće služeno praznično bdenje, a u 19.30 časova Ilindanska svečana litija će krenuti iz porte hrama do zgrade opštine. Na platou ispred centralne Osnovne škole u 21.00 čas počeće koncert grupe "Van Gog".

Na Ilindan, sutra, u crkvi Romanijska Lazarica biće služena sveta liturgija i slavski obred.