latinica  ћирилица
01/08/2015 |  16:57 | Autor: RTRS

Obilježavanje stradanja Srba u "Oluji", 4. i 5. avgusta (VIDEO)

Patrijarh srpski Irinej služiće u srijedu, 5. avgusta, u crkvi Svetog Marka u Beogradu parastos za Srbe postradale u hrvatskoj akciji "Oluja", avgusta 1995. godine, saopšteno je iz SPC.
Stradanje Srba u Oluji - Foto: Screenshot
Stradanje Srba u OlujiFoto: Screenshot

Dan sjećanja na stradanje i progon Srba tokom akcije Oluja, biće obilježen 4. avgusta velikim skupom kod Sremske Rače, i 5. avgusta nizom skupova na teritoriji Srpske i Srbije, dogovoreno je na sjednici organizacionog Odbora. Na inicijativu vlada Srpske i Srbije, Dan sjećanja zajednički će biti obilježen, a dogovoreno je da 5. avgust bude proglašen Danom žalosti.

Na mostu kod Sremske Rače, biće predstavnici obje Vlade i parlamenta, predstavnici vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, kao i diplomatski kor.

4. avgusta u 20.00 časova, predsjednik Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić susrešće se na mostu kod Sremske Rače, i u znak sjećanja na stradale Srbe, na sredini mosta spustiće vijence u rijeku Savu.

U isto vrijeme, na dan obilježavanja, oglasiće se sva crkvene zvona i sirene za vazdušnu opasnost u znak sjećanja na najveće etničko čišćenje od Drugog svjetskog rata.

Na platou ispred mosta, parastos za stradale služiće patrijarh Irinej. Svoju priču iz izbjegličke kolone, na mostu će ispričati tada devetogodišnja Đurđica Popović.

5. avgusta, obilježavanje dana sjećanja nastaviće se u Beogradu, parastosom u crkvi sv. Marka i memorijalnoj akademiji u velikoj sali Sava centra. Biće prikazan i film o stradanju i progonu Srba.

Između predstavnika Srpske i Srbije, dogovoreno je da će i ubuduće sve više istorijskih datuma biti zajednički obilježavano.