latinica  ћирилица
02/08/2015 |  08:36 | Autor: TANЈUG

Đurić: Udvostručiti napore da se formira ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je sinoć da će Srbija opredijeliti značajna sredstva za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da će udvostručiti napore kako bi ona bila formirana.
Marko Đurić - Foto: B92
Marko ĐurićFoto: B92

Đurić je u Kosovskoj Mitrovici predstavnicima Srba poručio da će država, zajedno sa njima, u narednim nedjeljama i mjesecima udvostručiti napore vezane za formiranje ZSO, "kako političke napore koje sprovodimo u pregovorima, tako i organizacione, pa ako hoćete i finansijske pripreme".

- Danas mogu da objavim da će po formiranju ZSO Vlada Republike Srbije opredijeliti značajna finansijska sredstva za njeno funkcionisanje, kao što opredjeljuje za svoje građane u bilo kom drugom dijelu Srbije, sa ciljem da se srpskoj zajednici na KiM pomogne da živi kvalitetnije, istakao je Đurić.

On je izrazio uvjerenje da će ZSO nakon formiranja biti krovna institucija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Očekujem da se u ZSO preseli i najznačajniji dio političkog života našeg naroda na KiM. Mnoge odredbe o kojima su se dva premijera već dogovorila govore o tome da će ZSO biti taj centar političkog života Srba na KiM, rekao je on.

Đurić je dodao da će ZSO po svim dosadašnjimn nacrtima o kojima se razgovaralo, biti institucija koja će nominovati srpske predstavnike u drugim institucijama u Prištini, i na taj način spriječiti majorizaciju ili da imamo situaciju da u te institucije budu birani predstavnici koji su po volji možda nekih drugih političkih partija ili opcija, a ne onih za koje glasaju Srbi na KiM.

- To će biti izazov za sve nas, nije lako unutar našeg tima ovde uvijek dogovoriti se o svemu, ali to će nas uputiti da djelujemo politički zrelije i ozbiljnije, jer na drugi način nećemo moći da dođemo do svojih predstavnika, rekao je on.

Đurić je sinoć u Kosovskoj Mitrovici predstavnike Srba informisao i o toku razgovora između Beograda i Prištine, istakavši da dijalog ostaje nešto što je za Srbiju način da se dođe, ne samo do rješavanja praktičnih problema, nego i do poboljšanja odnosa Srba i Albanaca na KiM.

- Žao nam je što, imam utisak, da veoma često za to nemamo iskrenog sagovornika sa druge strane, žao mi je što isuviše često u medijima politički predstavnici Albanaca u Prištini, kada je riječ o pregovorima, slijede ono načelo da misle da hijadu puta ponovljena laž postaje istina, rekao je on.

Đurić je naglasio da je mišljenja da je svima u interesu da budemo iskreni i otvoreni kada je riječ o onome o čemu razgovaramo.

- Mi razgovramo o sadržini Prvog sporazuma Beograda i Prištine, a okosnica tog sporazuma, okosnica onoga što je ostalo da se sprovede, jeste ZSO i nema razloga da se to od bilo koga krije, nema razloga da se javnost u Prištini i albanska javnost na KiM plaši ZSO, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da ZSO nije uperena protiv bilo koga, da će ZSO biti faktor stabilnosti na KiM, institucija koja će povezivati Srbe na KiM i sa Beogradom i sa Prištinom, što, kako je ocijenio, može da donese suštinski napredak u normalizaciji odnosa.