latinica  ћирилица
02/08/2015 |  11:34 | Autor: TANЈUG

Porošenko: Borimo se za bezbjednost Evrope

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da se istočna Ukrajina bori za bezbjednost Evrope i upozorava da postoji mogućnost novih napada ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i da će šef ruske države ići onoliko daleko koliko mu se dozvoli.
Petro Porošenko - Foto: AP
Petro PorošenkoFoto: AP

Petro Porošenko je istakao da će Putin ići onoliko daleko koliko mu se dozvoli i poručio da to ne važi samo za Ukrajinu, već za cijeli svijet, prenosi Tanjug.

- Mi se na istoku ne borimo samo za nezavisnost naše zemlje, već za demokratiju, slobodu i bezbjednost Evrope, rekao je Porošenko i dodao da je moguće da Putin napadne i Finsku, baltičke države i crnomorske zemlje.

Ističe da je potrebna evropska solidarnost sa Ukrajinom, za koju je uvjeren da je Kijev ima. Uz to je Porošenko podvukao i neophodnost "transatlantskog jedinstva", što je, kako je naglasio, tema koja drži zajedno čitav svijet.

Navodi da su ukrajinske vlasti pokazale da veoma koordinirano djeluju sa partnerima iz SAD i EU.

- Pokrenuli smo bolne reforme. Nemam sumnje da ćemo uspjeti da donesemo mir, i da će reforme biti uspješne, naglasio je Porošenko.

Na pitanje o Agenciji za modernizaciju Ukrajine, koju finansira ukrajinski oligarh Dimitrij Firtaš, Porošenko je rekao da može da garantuje da nijedna agencija ne uživa nikakve privilegije djelovanja na vladu.

- Pronašli smo efektivni oblik saradnje sa nevladinim organizacijama. Firtaš, mislim, da ima druge probleme o kojima bi trebalo da se brine, prije nego što se nama obrati sa savjetima, poručio je Porošenko.