latinica  ћирилица
02/08/2015 |  12:14 | Autor: RTRS

Bihać: Težak život Srba u selu Lohovo (VIDEO)

Selo Lohovo desetak kilometara južno od Bihaća, smješteno na lijevoj obali Une, prije rata imalo je oko 700 stanovnika. Danas je tamo obnovljeno svega tridesetak srpskih domaćinstava, u kojima žive ljudi starije životne dobi. Selo nema ni školu, ni ambulantu, a autobusku liniju dobilo je prije dvije godine. Mještani teško žive i svakim danom ih je sve manje.

Zbog teškog opstanka i neimaštine u selo se mlađi ne vraćaju, i samo ponekad svrate. Oni koje život ovdje zarobi, smatraju to teškom kaznom.

- Završila sam prije 11 godina Ekonomski fakultet,  ali sva obećanja vezana za posao su pala u vodu, rekla je Nikolina Risteska.

- Pomoći nema nikakave. Živimo samo od svoga što mi sami zaradimo i što imamo od bašte. Ništa nismo dobili ni od Srpske ni od F BiH, dodala je Mira Zorić.

Ranko Cvjetičanin rođen je u Lohovu gdje je odrastao i živio do 1995 godine. O povratku u svoje selo nikada nije razmišljao.

Mještanima ovog kraja još nisu zacijelile rane od posljednjeg rata, a Gojko Stipić je kao jedanaestogodišnji dječak dobro upamtio i '41. kada su mu oca i strica odveli na prisilni rad sa kojeg se nikada više nisu vratili, završili su sa 12.500 pobijenih Srba.

U posljednjih 20 godina u ovom selu rođeno je svega dvoje djece i samo je pitanje dana kada će i ovo, jedno od ljepših srpskih sela u ovom dijelu Krajine, nestati.