latinica  ћирилица
02/08/2015 |  16:52 | Autor: RTS

Veliki doping skandal uzdrmao atletiku

Svijet sporta potreslo je otkriće britanskog Sandej Tajmsa, koji je u saradnji sa njemačkim ARD-om objavio veliku priču o nevjerovatnim razmjerama dopinga u svijetu atletike koji u većini slučajeva, kako se čini, prolazi nekažnjeno.
Atletika - Foto: ilustracija
AtletikaFoto: ilustracija

Prema nalazima velikog testiranja, 12.000 uzoraka krvi i to uzetih od oko 5.000 atletičara u periodu od 2001. do 2012. godine, koji je obavila Svejtska anti-doping agencija a do kog su došli britanski Sandej tajms i njemačka TV kuća ARD, došlo se do zaključka da je postojalo nevjerovatno rašireno varanje od strane sportista i to na najvećim takmičenja.

Ovi podaci su u posedu pomenutih medija došli zahvaljujući jednoj osobi koja nije željela da više ćuti o saznanjima o spornim rezultatima testiranja. Potom su britanski i nemački novinari dali naučnicma, Robinu Parisotu i Majklu Ešendenu, da pregledaju te rezultate i - njihove ocjene su šokantne!

Prema njihovoj ocjeni, više od 800 takmičara, ili svaki sedmi testirani, imao je u krvi nešto što su pomenuti stručnjaci ocijenili kao "veoma nalik dopingu ili, u krajnjem slučaju, abnormalno".

Obzirom da se radi o još neotkrivenim slučajevima, dobitnicima medalja one neće biti oduzete, ali će se testiranja nastaviti.

Naučnici su, između ostalog, utvrdili da su na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine deset medalja osvojili atletičari sa sumnjivim rezultatima testova.

Takođe, utvrđeno je da atletičari sve više koriste transfuziju krvi i mikro-doze eritropoietina, koji je glikoproteinski hormon, kako bi povećali broj crvenih krvnih zrnaca, a time i povećali kapacitet za kiseonik.