latinica  ћирилица
02/08/2015 |  17:25 | Autor: RTRS

Heklana istorija sela Donja Dubica kod Odžaka u FBiH (VIDEO)

Đuka Minić iz Šamca odlučila da na jedinstven način ispriča istoriju svoga zavičaja i rodnog sela Donja Dubica kod Odžaka u Federaciji BiH. Ona je svoju priču ispričala na sedam metara dugačkom heklanom radu.
Đuka Minić - Foto: Screenshot
Đuka MinićFoto: Screenshot

Ova neobična istorijska čitanka ispisana je jednom iglom i koncem. U nju su utkana sjećanja na Donju Dubicu, Trnjak i sve Dubičane stradale u protekla dva rata.

U tri mjeseca predanog rada, Đuka je bol za rodnim krajem, sjećanje na progon i tugu za nevino stradalima Srbima iz Donje Dubice u Drugom svjetskom ratu, oblikovala u jedinstven ručni rad.

"Tud je 750 poginulo ljudi, žena i djece, od toga 330 djece. I ja sam to sve u knjigu na'eklala i napisala. I došla sam do ideje da pišem i dalje i da 'eklam. Kad god vratim se iz Dubice nešto novo na'eklam i napišem", kaže Đuka Minić.

Đukina heklana istorija Donje Dubice i Trnjaka dužine je 7 metara, a širine 35 centimetara.

Iako je u osmoj deceniji života i dalje se bavi ručnim radom. Sada je započela heklanje priče o crkvi u Dubici, koja je u posljednjem ratu spaljena do temelja i na stogodišnjicu osveštenja, 2011. godine, obnovljena.