latinica  ћирилица
02/08/2015 |  17:27 | Autor: RTRS

Dragan Mioković, dječak sa traktora iz izbjegličke kolone, 20 godina poslije (VIDEO)

Slika dvanaestogodišnjeg dječaka za volanom traktora u izbjegličkoj koloni 1995. godine obišla je svijet. Dragan Mioković sa majkom, bratom i bakom napustio je svoj dom.
Dragan Mioković - Foto: Screenshot
Dragan MiokovićFoto: Screenshot

Sa nešto osnovnih stvari, iz sela u okolini Gračaca uputili su se negdje na sigurno, ni ne sluteći da se nikad neće vratiti u zavičaj. Danas svi žive u Beogradu. Јunak naše priče je porodičan i uspješan mladi čovjek.

Kaže da je zadnji put traktor vozio 1995. godine. "Prodali smo ga. Trebale su nam pare", počinje Dragan svoju priču.

U "tužnoj koloni", 1995. godine, pored njega bila je stara baka, dok su majka i mlađi brat bili u drugom vozilu. Tog trenutka samo je znao da svoju dionicu mora da istrči, jer je nagrada bila - goli život.

Dragan Mioković (foto: Screenshot)

Iako mu je srpska prestonica pružila novi dom, nije bilo lako krenuti život iznova. Zainteresovan za kompjutere i dizajn, Dragan je danas uspješan u kreiranju specijalnih efekata za filmove i reklame, koje uglavnom radi za inostrano tržište. Zaposlen je u beogradskoj kompaniji "Nordeus".

Mnogo radi, a kako kaže, i pristojno zarađuje. Ratna dešavanja su ga navela da od malih nogu bude borac, ali i da shvati da život često nije fer.

"Sjetim se da sam nekada živio u kući koja nije imala tekuću vodu, da su moji orali konjima, da smo sjeno kosili ručno na plus 40 stepeni i to je tada bilo normalno. Sada kada mi nešto nije po volji shvatim da sam razmažen", kaže Dragan.

Iako su mu rat i izbjeglički život obilježili detinjstvo, Dragan ne voli da priča o prošlosti već se radom i zalaganjem bori da supruzi i trogodišnjoj kćerki obezbijedi bolje sutra.