latinica  ћирилица
02/08/2015 |  17:55 | Autor: RTRS

Šušnjar: 74. godine od stradanja Srba i Јevreja iz Sanskog Mosta (VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Šušnjaru, u opštini Sanski Most, obilježene su 74 godine od stradanja 5.500 Srba i stotinak Јevreja i Roma, koje su na zvjerski način ubile ustaše tog krvavog ljeta 1941. godine.
Šušnjar: 74. godine od stradanja Srba i Јevreja iz Sanskog Mosta - Foto: RTRS
Šušnjar: 74. godine od stradanja Srba i Јevreja iz Sanskog MostaFoto: RTRS

Ovaj  zločin promijenio je etničku sliku u Sanskom Mostu. Nakon 1995. godine, kada su Sanjani prognani sa svojih ognjišta, Šušnjar je postao mjesto okupljanja potomaka i poštovalaca nevino postradalih žrtava.

Svaka srpska žrtva dostojna je vječnog spomena, poručeno je na Šušnjaru, a po riječima episkopa Atanasija šušnjarski mučenici zaslužuju da se, radi njih, na mjestu stradanja podigne spomen-hram, koji bi svjedočio o veličini njihove žrtve.

Danas se jasno vidi nebriga tamošnjih vlasti za spomen-obilježje, a uklanjanje table s imenima postradalih na nekim nadgrobnim spomen-pločama predstavlja drugo ubijanje žrtava, istakao je episkop Atanasije.

Veselin Lukić u ratu je izgubio oca i brata. Dolazi na Šušnjar svake godine, jer, kako sam kaže, to duguje bratu, koga nije upamtio, ali i ocu.

"Njega se sjećam kao kroz san, brata se ne sjećam. Ta mi je slika ostala upečatljiva, a nekad mi se čini da sanjam pokojnog oca", kaže Lukić.

Ni nakon 74 godine sjećanja ne blijede. Nikola Kantar iz Sanskog Mosta i danas se sjeća smrti brata. "Moj pokojni brat Јovo, 1910. godište, on je preko onih „šlipera“ vučen za noge, a ona glava tupka, a ja gledam iz jarka kako oni to vuku," sjeća se Nikola.

Šušnjarske žrtve zaslužuju dostojnije spomen-obilježje nego što to imaju danas, kaže episkop bihaćko-petrovački Atanasije, koji smatra da bi na Šušnjaru bilo najpriličnije izgraditi pravoslavni hram, u kojem bi bila ispisana imena svih poginulih:

"Da im damo obilježje koje njima pripada, jer su to kršteni ljudi. Znači, njihova imena treba da budu ispisana u unutrašnjosti pravoslavnog hrama", ističe epsikop Atanasije.

Groblje na Šušnjaru u nebrizi je opštinskih vlasti, koje mnogo i ne brine to što je spomen-kompleks Šušnjar prepušten zaboravu, a vandali neprestano odvaljuju ploče sa imenima poginulih.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar smatra da bi MUP Unsko-sanskog kantona morao da posveti pažnju tom vandalizmu i da reaguje.

Ni ove godine niko od predstavnika opštinske vlasti Sanskog Mosta nije došao na Šušnjar. Potomci i poštovaoci šušnjarskih žrtava tvrde da je poruka više nego jasna – lokalnu vlast ne zanimaju srpske žrtve.