latinica  ћирилица
03/08/2015 |  08:35 | Autor: BETA

Veritas: Hrvatska zloupotrebljava Interpol

Dokumentaciono informacioni centar "Veritas" ocijenio je da Hrvatska zloupotrebljava Interpol, što, kako tvrde, dokazuje veliki broj obustavljnih sudskih postupaka, nakon što su uhapšeni po Interpolovim potjernicama van Hrvatske prebačeni u tu zemlju.
Savo Štrbac - Foto: SRNA
Savo ŠtrbacFoto: SRNA

"Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, do sada je van Hrvatske je uhapšeno 150 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika ЈNA, od kojih je 47 ekstradirano u Hrvatsku", navodi se u pisanoj izjavi predsjednika Veritasa Sava Štrbca.
 Kako tvrdi, do sada je protiv njih 18 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.
 Veritas upozorava na zloupotrebe povodom slučaja Milenka Marića, koji živi u Velikoj Britaniji, a kojeg je, kako tvrde, u nedjelju uhapsila londonska policija u stanici u koju je "sam došao da se raspita može li putovati u rodno mjesto".
 Kako se navodi, Marić je zadržan u pritvoru uz objašnjenje da je pred hrvatskim pravosuđem optužen za krivično djelo ratnog zločina i da se nalazi na međunarodnoj potjernici.
 "Nakon 48 sati pušten je iz pritvora da se brani sa slobode, uz obavezu da ne napušta mjesto boravka i da se odaziva sudskim pozivima", stoji u saopštenju Veritasa u kome se dodaje da taj centar posjeduje optužnice Županijskog Državnog tužilaštva u Osijeku od 3. aprila 2001. godine, na kojoj se nalazi 57 optuženih baranjskih Srba, među kojima i Marić.
 On se tereti da je kao pripadnik milicije SUP-a Beli Manastir u avgustu i septembru 1991. godine lišavao slobode stanovnike Baranje nesrpske nacionalnosti, a zatim ih sam ili zajedno sa drugim milicionerima fizički maltretirao, među kojima Јovana Narandžu, Stipu Benka i Franju Јoha.
 Prema navedenoj optužnici, kako navodi Veritas, do sada su van granica Hrvatske uhapšeni Srbi Branko Mumlek, Tihomir Kašanin, Savo (Ibrahim) Kovačević i Miloš  Marković, koji su izručeni u Hrvatsku.
 "Protiv njih su, nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu, postupci obustavljeni, osim u odnosu na Kovačević Savu (Ibrahima), koji je nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora", stoji u saopštenju.
 Sa iste optužnice, Srbi koji su uhapšeni u Hrvatskoj su Nikola Alaica, Mile Bekić, Drago Karagaća, Milan Prusac, Petar Mamula i Sreto Јovandić.
 "Svi su uhapšeni u oktobru 2000. godine, više puta osuđivani na vremenske kazne, da bi 2006. godine, nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu i nakon više godina provedenih u pritvoru, postupci protiv njih bili obustavljeni", navodi Veritas.
 U Hrvatskoj je u ferbuaru 2004. uhapšen i Stokan Sekanić, pravosnažno osuđen na 8 godina zatvora, umro 2010. godine u toku izdržavanja kazne.
 Srbi sa te optužnice, kako se navodi, uhapšeni su i u Srbiji, a to su Velimir Bertić, Zoran Vukšić, Branko Hrnjak i Slobodan Strigić.
 Oni su u junu 2012. godine osuđeni na vremenske kazne od 1,5 do 20 godina zatvora, ali je Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu samo u odnosu na Velimira Bertića, dok je u odnosu na ostale ukinuo presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, koje je u toku.
 "Bertić je kaznu od godinu i po izdržao još u junu prošle godine, ali je njegov predmet u Hrvatskoj, bez obzira na urgencije Tužilaštva za ratne zločine Srbije, i dalje otvoren, a on se i dalje nalazi na Interpolovoj potjernici, zbog čega ne smije da napusti Srbiju iz straha od ponovnog hapšenja", navodi se u saopštenju Veritasa.