latinica  ћирилица
03/08/2015 |  10:52 | Autor: SRNA

Obama najavio borbu protiv klimatskih promjena

Predsjednik SAD Barak Obama predstaviće danas jedinstven plan borbe protiv klimatskih promjena, koje predstavlja prijetnju privredi, zdravstvu i bezbjednosti SAD.
Barak Obama - Foto: AFP
Barak ObamaFoto: AFP

Bijela kuća će objaviti konačnu verziju "Američkog plana za čistu energiju", koji podrazumijeva niz propisa i zakona o zaštiti okoline.

"Klimatske promjene neće više biti problem za neke druge generacije", poručio je Obama najavljujući plan.

Obama, koji je borbu za očuvanje klime obećao još u predizbornoj kampanji 2008. godine, naveo je da su termoelektrane glavni izvor štetnih gasova, ali da do sada na federalnom nivou nije bilo regulisano koliko je tim centralama dozvoljeno da ispuštaju gasova u atmosferu.

"Za dobrobit naše djece, zdravlja i bezbjednosti svih Amerikanaca, to će se uskoro promijeniti", istakao je američki predsjednik.

On je dodao da će to omogućiti građanima smanjenje računa za potrošnju energije, otvaranje radnih mjesta u sektoru obnovljive energije i pouzdanije pružanje usluga.

Elektrane će u SAD do 2030. godine morati da ograniče emisiju štetnih gasova za 32 odsto u odnosu na nivo iz 2005. godine. Elektrane u SAD izvor su 40 odsto emisije ugljen dioksida, jedinjenja koje najviše utiče na klimatske promjene.

Republikanci su oštro reagovali na Obamin prijedlog, uz ocjenu da će imati negativne posljedice na privredu SAD.

Zasad je 47 od 194 članica UN predstavilo planove za smanjenje emisije ugljen dioksida i drugih štetnih gasova kako bi se smanjilo globalno zagrijevanje.