latinica  ћирилица
03/08/2015 |  11:40 | Autor: TANЈUG

Erdogan blokira pregovore o koaliciji?

Lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu optužio je danas predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da blokira napore za formiranje koalicione vlade i upozorio da on koristi "politiku prolivanja krvi", odnosno ponovno rasplamsavanje sukoba sa kurdskim militantima, kako bi izazvao raspisivanje novih izbora.

Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja, koju je osnovao Erdogan, danas završava početnu fazu pregovora sa najvećom opozicionom strankom ĆP, u pokušaju da pronađe mlađeg koalicionog partnera sa kojim bi vladala pošto na izborima u junu nije uspjela da osvoji parlamentarnu većinu, prenio je Rojters. 
 "Kažem ovo najiskrenije: premijer Ahmet Davutoglu je zaista spreman da sjedne sa nama i formira koaliciju i spase zemlju od njenih problema", izjavio je u intervjuu za televiziju Haberturk lider ĆP Kiličdaroglu, dodavši: "Međutim, osoba koja obavlja funkciju predsjednika to ne dopušta."
 Turske vlasti su pokrenule istovremene vazdušne napade protiv zabranjene Radničke partije Kurdistana na sjeveru Iraka i džihadista Islamske države u Siriji, nazvavši to "sinhronizovanom borbom protiv terorizma".
 Erdoganovi protivnici ga, međutim, optužuju da je vojnu akciju protiv PKK pokrenuo kako bi pridobio podršku nacionalista i naštetio prokurdskoj opoziciji, čiji su dobri rezultati na izborima u junu doprinijeli tome da vladajuća AKP nije osvojila većinu u parlamentu.
 Vlada u Ankari tvrdi da su vazdušni udari protiv PKK, koji su doveli mirovni proces na rub propasti, pokrenuti kao odgovor na niz ubistava turskih vojnika i policajaca, koja se pripisuju kurdskim militantima.
 "Najveći razlog zašto je mirovni proces zašao u ćorsokak je Erdogan. On mu se otvoreno usprotivio. Ako postoji cilj da se zemlja dovede do novih izbora putem politike prolivanja krvi, to će nas sve veoma skupo koštati", istakao je Kiličdaroglu.
 Izbori u junu su sprečili vladajuću AKP da sama vlada po prvi put otkad je 2002. došla na vlast, što je Tursku gurnulo u političku neizvjesnost kakva nije viđena još od vremena krhkih koalicionih vlada sa početka devedesetih godina prošlog vijeka.
 Stranke imaju vremena do 23. avgusta da postignu dogovor o koaliciji ili im predstoje novi izbori.