latinica  ћирилица
03/08/2015 |  12:05 | Autor: TANЈUG

Priština: Propala inicijativa za rezoluciju o genocidu nad Albancima

Kosovski parlament nije danas izglasao rezoluciju o genocidu nad Albancima tokom posljednjeg rata, koju su podnijele tri opozicione stranke.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Protiv rezolucije glasalo je 55 poslanika, za je bilo 42, dok su pet poslanika bila uzdržana, javili su prištinski mediji.

Inicijativu je podnio pokret Samoopredjeljenje zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova i Inicijativom za budućnost Kosova. Oni, naime, smatraju da su pripadnici srpskih bezbjednosnih snaga počinile genocid nad Albancima u Pokrajini tokom posljednjeg rata.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da bi usvajanje rezolucije o genocidu u kosovskoj skupštini onemogućilo normalan dijalog Beograda i Prištine i dovelo u pitanje sve što je do sad postignuto Briselskim sporazumom.

Đurić je u petak rekao da je siguran da srpski predstavnici u kosovskoj skupštini neće podržati takav prijedlog i istakao da odluka pokrajinske vlade ne bi smjela da bude donesena bez konsultacija sa Srbima na KiM.

"To bi veoma otežalo razgovore o normalizaciji i morali bismo ozbiljno da razmatramo šta i kako dalje poslije tog poteza, koji bi bio neprijateljski prema našoj zemlji i narodu", rekao je Đurić.

Inicijativu je u petak Predsjedništvu kosovske skupštine predložila šefica grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi, a taj prijedlog su podržale ostale parlamentarne grupe.

ABK je jedna od najjačih opozicionih partija u kosovskom parlamentu, a njenom lideru Ramušu Haradinaju, bivšem vođu tzv. OVK, dva puta je suđeno u Hagu za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom i oba puta je oslobođen.