latinica  ћирилица
03/08/2015 |  20:13 | Autor: SRNA

Vučenović: Hrvatska slavi smrt i zločine

Na platou centralnog gradskog trga u Novom Sadu večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Oluja - Zločin koji traje", koja svjedoči o strahotama koje je srpski narod pretrpio od pripadnika hrvatske vojske i policije tokom akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine.

"Јedan od najvećih zločina u Evropi počinjen u 20-om veku, nažalost, još uvek traje, jer smo svedoci, da oni koji nikako to sebi ne bi smeli dozvoliti danas slave `Oluju`, odnosno stravično stradanje i egzodus srpskog naroda", rekao je član Gradskog vijeća zadužen za kulturu Vanja Vučenović, otvrajući izložbu na Trgu slobode.

On je istakao da Novi Sad i Srbija, za razliku od onih koji slave zločin i smrt, promovišu kulturu života i ponovnog rađanja.

"Za razliku od onih koji slaveći `Oluju` zapravo slave smrt i zločine, Novi Sad i cela Srbija promovišu život i ponovno rađanje, naravno, nikad ne zaboravljajući golgote i stravična stadanja srpskog naroda o čemu svedoči i ova izložba", istakao je Vučenović.

Na 26 velikih panoa posjetioci mogu vidjeti 70 potresnih fotografija najpoznatihih srpskih foto-reportera.

Izložbu je organizovala Foto-asocijacija Vojvodine povodom 20 godina od zloglasne akcije hrvatske vojske tokom koje je protjerano 250.000 Srba iz Krajine, 2.000 je poginulo i nestalo, a spaljeno je više od 20.000 srpskih kuća.

Autori fotografija, nijemih svjedoka stradanja Srba u 20-om vijeku su Tomislav Peternek iz nedjeljnika "NIN", Ranko Ćuković iz agencije "Rojters", Јaroslav Pap, foto-reporter novosadskog "Dnevnika" i Tanjuga, Martin Candir iz novosadskog "Dnevnika", Darko Dozet i Zoran Јovanovića iz "Večernjih novosti", Željko Sinobad iz "Politike", kao i drugi poznati srpski foto-reporteri.

Izložba "Oluja - Zločin koji traje" biće otvorena tri dana, poslije čega bi trebalo da bude postavljena i u drugim mjestima u Vojvodini.

Prema dostupnim podacima, u zločinačkoj vojnoj akciji "Oluja" ubijeno je više od 2.300 Srba.

Podaci do kojih je došao "Veritas" ukazuju da je u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba.