latinica  ћирилица
24/08/2015 |  07:51 | Autor: SRNA

Šamac: Počinje rekonstrukcija parapetnog zida na Savi

U Šamcu počinje rekonstrukcija parapetnog zida na rijeci Savi u dužini od oko 900 metara, koja će koštati oko milion KM.

Rekonstrukciju finansira Vlada Republike Srpske iz Fonda solidarnosti sa 600.000 KM, dok je 400.000 KM obezbijedio UNDP.

Tim povodom su u petak, 21. avgusta, u Šamcu predstavnici "Voda Srpske", opštine Šamac, UNDP-a i izvođača radova potpisali ugovor.

Pomoćnik direktora "Vode Srpske" Slaviša Savić rekao je da će na radovima biti angažovana tri izvođača i očekuje da poslije toga ovo područje bude zaštićeno od poplave.

"Imaćemo potpunu zaštitu na području grada Šamca od visokih voda Save i Bosne", kaže Savić i podsjetio da je područje Šamca pod visokim poplavnim rizikom jer je ugroženo Savom i Bosnom i da su u skladu sa tim pravljeni zaštitni nasipi i parapetni zidovi.

"Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za rekonstrukciju nasipa pored rijeke Bosne u dužini od 1.200 metara. Nasip je ojačan, proširen i podignut u visinu od 1,5 metar, tako da zadovoljava zaštitu od visokih voda rijeka Save i Bosne", istakao je Savić.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Milan Simić podsjetio je da je parapetni zid izgrađen sedamdesetih godina, kada i nasip uz rijeku Bosnu. On smatra da će završetkom rekonstrukcije zida biti smanjen rizik od poplava u Šamcu za 50 odsto jer će odbrana biti kvalitetnija.

Dragiša Krstić iz "Keso-prometa" iz Zvornika, koje je izvođač radova, kaže da od danas počinju zemljani radovi, iskopavanja i rušenje postojećeg parapetnog zida koji će nakon završetka biti viši za 20 centimetara od postojećeg.

Radovi bi trebalo da budu završeni za 40 dana.