latinica  ћирилица
24/08/2015 |  08:18 | Autor: TANЈUG

Fajman: Ohrabriti Balkan na dalje sprovođenje reformi

Austrijski kancelar Verner Fajman namjerava da, kao domaćin Samita o Zapadnom Balkanu, zemlje regiona ohrabri za dalje sprovođenje reformi odajući, kako je saopšteno, priznanje njihovim dosadašnjim naporima.

On je, povodom skupa koji se održava 27. avgusta u Beču, kao nastavak Berlinskog procesa, koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel, najavio da će se na konferenciji založiti za borbu protiv nezaposlenosti mladih.

- Evropska perspektiva za Zapadni Balkan je od velikog značaja - podvukao je Fajman.

On je istakao da su zemlje Zapadnog Balkana već sada preduzele značajne napore, ali da još uvijek postoje dalje reforme, prije svega u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije koje treba sprovesti.

Na skup u Beč, kako je najavljeno u prestonici Austrije, doputovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Crne Gore Milo Đukanović, Makedonije Nikola Gruevski, samoproglašenog Kosova Isa Mustafa, kao i premijeri Slovenije i Hrvatske Miro Cerar i Zoran Milanović.

U Beč će doputovati i njemačka kancelarka Angela Merkel, a od strane EU biće prisutni visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar Јohanes Han.

Na Samitu će učestvovati i predsjedncii EBRD i EIB, Suma Čakrabarti i Verner Hojer.

Očekuje se da, usljed aktuelne situacije, jedna od tema koja će dominirati skupom bude problem azilanata.

Јoš prije par nedjelja u središtu pažnje priprema Samita bile su sasvim druge teme kao što su prekogranični infrastrukturni projekti, koji će se naći na dnevnom radu, ali će, kako se očekuje u Beču, biti zasjenjeni problemom azilanata.