latinica  ћирилица
24/08/2015 |  08:30 | Autor: Politika

Gabrijel: Izbjeglice najveći izazov od ujedinjenja

Njemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel izjavio je danas da problem talasa izbjeglica predstavlja najznačajniji izazov od ujedinjenja Njemačke i kritikovao pasivnost zemalja Evropske unije.

Gabrijel je za televiziju ARD rekao da je pitanje izbЈeglica “kolektivna dužnost“ i “najveći izazov od ujedinjenja“ 1990, što tu zemlju primorava da “učini više“ i “radikalno promijeni politiku“, prenio je Frans pres.

“Bićemo prinuđeni da radikalno promijenimo našu politiku prema izbjeglicama“, rekao je on a prenosi TASS.

Čelnik njemačkih socijaldemokrata koji dijele vlast sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel založio se za utrostručavanje iznosa sredstava opštinama za smještaj, medicinsko zbrinjavanje i obrazovanje izbjeglica, prenio je Rojters.

Gabrijel je kritikovao pasivnost EU.

“Sramota je da većina zemalja-članica govori: 'To nije naš problem'“, kazao je njemački vicekancelar, dodajući da bi vraćanje Evrope na “zatvorene granice“ imalo “katastrofalne posljedice“.

AFP navodi da se očekuje da broj tražilaca azila u Njemačkoj ove godine dostigne 800.000 dok ljudi iz Afrike i sa Bliskog istoka dolaze u Evropu bježeći od siromaštva i rata.