latinica  ћирилица
24/08/2015 |  09:21 | Autor: SRNA

Softić: Model valutnog odbora ostaje

Novi guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da, uprkos nedostacima, model valutnog odbora ostaje u BiH.
Senad Softić (Foto: radiosarajevo.ba) -
Senad Softić (Foto: radiosarajevo.ba)

- Svjesni smo njegovih nedostataka - ograničenog broja instrumenata monetarne politike, da Centralna banka nema ulogu banke posljednjeg utočišta, odnosno kreditora u krajnjoj nuždi, da ne može investirati u domaće vrijednosne papire - rekao je Softić za sarajevsko "Oslobođenje".

Uprkos tome, Softić smatra da s obzirom na monetarnu i cjenovnu stabilnost koju pruža model valutnog odbora, takav model treba zadržati dok se ekonomija ne stabilizuje do nivoa da je spremna za liberalniji tip monetarne politike.

- Stabilnost koju pruža valutni odbor, praćena dobro osmišljenim reformama, može dovesti do ekonomskog rasta - zaključio je Softić.

Novi guverner Centralne banke poručio je da se u njegovom šestogodišnjem mandatu okvir monetarne politike neće mijenjati.

- Osnovni zadatak Centralne banke BiH i dalje će biti očuvanje monetarne i finansijske stabilnosti u zemlji, uz mogućnost traženja modaliteta za intenzivnije uključivanje Centralne banke BiH u ekonomski ambijent u BiH - istakao je Softić.

Softić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i konsultant u brojnim preduzećima i opštinama BiH, za guvernera Centralne banke izabran je 11. avgusta.