latinica  ћирилица
24/08/2015 |  09:55 | Autor: RTS

Očekuje se porast broja izbjeglica, u Beograd pristiglo 70 autobusa (VIDEO)

Poslije velikih gužvi tokom vikenda, prihvatni centar za migrante u Preševu jutros je prazan. U kampu u Miratovcu ima još oko 1.500 ljudi. Tokom noći u Beograd je pristiglo 70 autobusa sa izbjeglicama. U Komesarijatu za izbjeglice očekuju pomoć međunarodnih organizacija i kažu da su spremni za svaki mogući scenario.
Migranti u Srbiji (foto: Tanjug - Tanja Valič) -
Migranti u Srbiji (foto: Tanjug - Tanja Valič)

Više od 7.000 izbeglica stiglo je u Srbiju u noći između subote i nedjelje poslije prolaska kroz Makedoniju, pokazuju podaci Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice, dok Međunarodna federacija Crvenog krsta narednih dana očekuje "dramatičan porast" broja izbeglica.

U prihvatnom centru u Preševu jutros nema migranata, dok je u kampu u selu Miratovcu njih oko 1.500, javlja RTS. Očekuje da i oni tokom dana pristignu u Preševo.

Јuče je registrovano oko 1.000 migranata, a ostali su popunili zahtjeve i otišli u Beograd.

Ekipe Crvenog krsta, Komesarijata za izbjeglice, Organizacije za migracije, ljekari i policija dežuraju 24 sata.

Zaliha hrane, vode, sredstava za higijenu ima još svega za jedan dan. Crvenom krstu nedostaju i vozila za prevoz pomoći.

Pomoć je juče stigla iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra, odakle je poslato 2.000 ćebadi. S obzirom na to da se očekuje veći priliv migranata, svaka pomoć je preko potrebna.

Većina migranta koji su se zatekli u Preševu nije raspoložena za razgovor sa novinarima. Oni koji se ipak odluče da stanu pred kamere imaju uglavnom slične priče.

"Samo želim da dođem u Beograd, da se odmorim. Čekam papire i dokumenta, pa poslije toga idem u Belgiju preko Mađarske", rekao je jedan od njih izvještaču RTS-a.

Drugi kaže da je upravo stigao iz Makedonije i da je grupu migranta srpska vojska dovela do prihvatnog centra. "Bio sam iznenađen kako su svi bili ljubazni prema nama. Srbija je fina, prijateljska zemlja. Јa sam pet puta pokušavao da morem pređem iz Turske u Grčku. Cilj mi je Njemačka".

U Beograd je tokom noći stiglo 70 autobusa sa migrantima. Danas će biti otvoren Info-centar u Nemanjinoj ulici gdje će izbjeglice moći da dobiju obavještenja na maternjem ili jeziku koji razumiju.

Zaposleni, prevodioci i volonteri Info-centra izbjeglicama će pružati i osnovne servisne informacije, pravnu i psihološku podršku. Tu će i građani moći da donesu pomoć za izbjeglice.

Istovremeno, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila pozvao je sve koji žele da pruže direktnu podršku da se prijave za volontiranje u Beogradu i Subotici.

Pomoćnica republičkog komesara za izbeglice Danijela Popović Roko kaže da se od četvrtka intenzivno prati situacija, s obzirom na to da su svi migranti koje je makedonska policija zadržala na granici počeli da pristižu u jednom talasu.

Napominje da je u junu ove godine Republika Srbija, "vidjevši šta se sprema", oformila radnu grupu u kojoj su predstavnici sedam ministarstava i izrađen je plan sa svim mogućim scenarijima.

Danijela Popović Roko ukazuje da je najavljena izgradnja zida prema Mađarskoj ubrazala priliv izbeglica, ali da su do sada svi nadležni radili sinhronizovano.

"Znatni resursi izdvojeni su iz budžeta, ali još smo u granicama predviđenog", kaže Danijela Popović Roko.

Srbija je od međunarodnih organizacija dobila urgentnu pomoć, a prave se projekti na osnovu kojih bi se obezbijedilo dugoročnije finansiranje zbrinjavanja migranata.

Govoreći o jučerašnjem incidentu u Beogradu, kada je u sukobu migranata povrijeđen mladić, Danijela Popović Roko je rekla da je riječ o "manjem incidentu" i da su Hitna pomoć i MUP reagovali blagovremeno.

"Do sada nije bilo većih incidenata. Slika koju Srbija prikazuje međunarodna zajednica vidi kao izuzetno pozitivnu. UNHCR je izdao saopštenje u kojem Srbiju ističe kao pozitivan primjer u ophođenju sa izbjeglicama", zaključila je pomoćnica republičkog komesara za izbjeglice.