latinica  ћирилица
24/08/2015 |  11:31 | Autor: TANЈUG

Kijev proslavlja Dan nezavisnosti, Porošenko optužuje Rusiju

Hiljade ukrajinskih vojnika marširalo je danas centrom Kijeva na vojnoj paradi povodom Dana nezavisnosti Ukrajine, a predsjednik Petro Porošenko iskoristio je tu priliku da optuži Rusiju da je poslala tri vojna konvoja na područje pod kontrolom proruskih snaga na istoku Ukrajine.
Porošenko na paradi povodom Dana nezavisnosti Ukrajine (UNIAN Photo) -
Porošenko na paradi povodom Dana nezavisnosti Ukrajine (UNIAN Photo)

Na paradi u Kijevu su vojnici bili opremljeni puškama, ali za razliku od prošle godine, u ovogodišnjoj paradi ne učestvuju moćnije vrste oružja, prenijela je agencija AP.

Konflikt na istoku Ukrajine, u kojem je od izbijanja u aprilu 2014. do sada poginulo više od 6.800 ljudi, intenzivirao se protekle nedjelje, kad je samo tokom jednog dana život izgubilo devet civila i vojnika.

Porošenko je u govoru na paradi najavio da će vlada nastaviti da povećava broj vojnika kako bi se oduprla napadima proruskih snaga i optužio zvaničnu Moskvu za novo slanje opreme proruskim snagama.

"Samo ove nedjelje su tri velika vojna konvoja prešla našu granicu i krenula ka Lugansku, Donjecku i Debaljcevu", istakao je predsjednik Ukrajine.

On je optužio zvaničnu Moskvu da je proruskim snagama poslala ukupno 500 tenkova, 400 raketnih sistema i do 950 vojnih vozila, iako nije naveo u kojem vremenskom periodu je realizovana ta isporuka.

Ukrajina danas slavi 24. godišnjicu sticanja nezavisnosti od Sovjetskog saveza, a Porošenko je povodom toga rekao: "Rat za nezavisnost se nastavlja, a pobjedu možemo da odnesemo samo ako kombinujemo naše defanzivne napore, diplomatski talenat, političku odgovornost i čelični otpor".

Mirovni sporazum postignut u februaru u Minsku su obe strane u sukobu prekršile mnogo puta, podsjeća AFP.