latinica  ћирилица
24/08/2015 |  12:12 | Autor: TANЈUG

Slovenija se sprema za dolazak izbjeglica

Slovenija tek krajem godine očekuje početak postepenog dolaska 250 izbjeglica iz Sirije i drugih bliskoistočnih država u okviru dogovora postignutog s EU.

Slovenija se priprema i na eventualni nekontrolisani dolazak najviše 500 izbjeglica koji se sada nalaze u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj, piše danas "Delo".

Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, na koje se poziva ljubljanski dnevnik, preko granice s Hrvatskom moguć je postepeni dolazak većeg broja azilanata koji putuju balkanskom kopnenom rutom.

Riječ je o pretpostavljenom scenariju po kojemu bi kapaciteti država u regionu, poput Makedonije, Srbije i Mađarske, bili prekoračeni, a talas migranata usmjeren preko Hrvatske na Sloveniju.

Slovenački nadležni organi navode da bi država u skladu sa svojim mogućnostima prihvatala migrante u manjim kontingentima, pri čemu bi prednost imale "ranjivije skupine" koje mogu da se brže socijalno integrišu, poput žena i djece, a vodilo bi se računa i o mogućnostima država da daju odgovarajući broj prevodilaca, kao i da osiguraju bezbjednosnu provjeru potencijalnih imigranata.

Prilikom izbjegličke krize u Evropi u aprilu i maju ove godine slovenačaka vlada je izrazila rezerve oko uvođenja obaveznih imigrantskih kvota prema kojima bi Slovenija primila 720 izbjeglica, ali je premijer Miro Cerar kasnije pristao na prihvat najviše 500 imigranata, prenosi Hina.

Prema planu koji je prije mjesec dana prihvatila slovenačka vlada, azilanti bi bili smješteni u posebnim objektima u Mariboru, Ljubljani i Postojni, kao i u odmaralištu Debeli rtić na slovenačkoj obali, ali je problem u tome da su njihovi zajednički kapaciteti predviđeni za samo 220 ljudi.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova prošle je sedmice javno izrazilo zabrinutost zbog eskalacije krize s azilantima u Makedoniji, navodeći da Evropska unija Makedoniji treba da pruži više konkretne materijalne pomoći.

Slovenija se, inače, smatra jednom od najkonzervativnijih članica Unije kada se radi o imigrantskoj politici i odobravanju azila.

Prema podacima slovenačkog ogranka organizacije "Amnesti internešenel" u 2011. godini je u Sloveniji bilo podneseno više od 300 molbi za azil, od čega je odobreno samo 20.

S druge strane, status izbjeglice u Sloveniji ima 140 ljudi, a zakonskim izmjenama koje je potvrdila prethodna vlada azilanti ne mogu da dobiju ni besplatnu pravnu pomoć.