latinica  ћирилица
24/08/2015 |  13:14 | Autor: Nezavisne

DF izlazi, SBB ulazi u vlast na svim nivoima?

SDA će danas najvjerovatnije prihvatiti prijedlog HDZ-a o ulasku Radončićevog SBB-a u novu parlamentarnu većinu na svim nivoima, pišu "Nezavisne novine".
Fahrudin Radončić (arhiv) -
Fahrudin Radončić (arhiv)

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić na svom Tviter profilu ponovio je u kratkim crtama ono što je izjavio prije dva dana u Mostaru nakon sastanka s liderom HDZ-a, Draganom Čovićem, da bi stranka na čijem je čelu mogla postati dio nove političke koalicije okupljene oko SDA i HDZ BiH.

"BiH, ako želi da opstane, očigledno zahtjeva kompromis svih, uključujući i mene i gospodina Izetbegovića i Čovića", napisao je Radončić na svom Tviter profilu.

Kolegij SDA danas će razmatrati ovu ponudu koja je očito ranije bila dogovorena i najerovatnije će načelno odgovoriti poziitivno. Dvije stranke, SDA i SBB, formiraće stranačke delegacije koje će pripremiti teren za kasniji razgovor stranačkih šefova, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, koji bi se mogli sastati početkom naredne sedmice i potpisati koalicioni sporazum, pod uslovom da se prethodno definišu i usuglase ključne odredbe koalicione platforme čiji je temelj ranije usvojena reformska agenda.

Koalicija SDA i SBB podrazumijevala bi rekonstrukciju vlasti na svim razinama, od kantona do Savjeta ministara BiH, pri čemu bi Komšićev DF preselio u opoziciju a poziciju ove stranke preuzeo bi Radinčićev SBB i Јerlagićeva Stranka za BiH (na federalnoj razini).

Koalicioni partner iz Republike Srpske na nivou BiH i dalje bi bili SDS, PDP i NDP navode "Nezavisne".