latinica  ћирилица
24/08/2015 |  13:46 | Autor: TANЈUG

Merkelova osudila napade na azilante

Njemačka kancelarka Angela Merkel i cijela vlada u Berlinu osuđuju napade na izbjeglice na istoku Njemačke, rekao je portparol vlade Štefen Zajbert povodom događaja od ovog vikenda u Hajdenauu kod Drezdena, gdje je u napadima desničara na policiju povrijeđen najmanje 31 policajac.
Angela Merkel - Foto: AP
Angela MerkelFoto: AP

"Nema opravdanja za nasilje", rekao je Zajbert. On je dodao da Njemačka neće dopustiti da izbjeglice budu dočekane parolama mržnje ili da im, kako je rekao, prijete "pijane galamdžije".

Događaje u Hajdenauu osudio je i vicekancelar Zigmar Gabrijel, koji je danas tamo kao prvi član vlade otputovao. Gabrijel je zahtijevao da se "tipovima" koji tamo prave nered ne smije dati ni milimetar prostora.

Na reakciju savezne vlade se, kako komentarišu mediji i građani na društvenim mrežema, dugo čekalo.

Opunomoćenik Hrišćansko-demokratske unije za pitanja integracije DŽemile Јusuf branila je danas, međutim, Merkelovu i vladu i rekla da je pogrešno prebacivati vladi nečinjenje, a važno da se vlada u tom pitanju drži zajedno.

Hajdenau, idilični gradiću pored Drezdena, postao je poprište sukoba rasista sa policijom, a tokom vikenda su tom gradu demonstrirali su i ljevičari, pa su snage bezbjednosti ponovo morale da koriste biber-sprej i palice da bi ih razvadili u tuči sa desničarima.

Sukobe u Hajdenauu i napade na policiju osudili su mnogi njemački političari, a ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je zahtijevao da se da se nasilnici kazne svim raspoloživim sredstvima pravne države, prenose njemački mediji.

Šef vlade Saksonije Stanislav Tilić oštro osudio je oštro napade desničara na policiju i sukobe u Hajdenau i rekao da će se svom snagom djelovati protiv takve situacije.

"To je ljudska mržnja sa užasnim nasiljem protiv policajaca i izbjeglica... to nije naša Saksonija", rekao je Tilih, a i ministar unutrašnjih poslova Saksonije Markus Ulbig je takođe oštro kritikovao ispade mržnje prema strancima i napade na policiju u Hajdenau, koja sada u tom gradu, kako javljaju mediji, obezbjeđuje smještaj izbjeglica.

Hajdenau, gradić sa 16.000 stanovnika, našao se u udarnim vijestima u medijima zbog napada neonacista na policiju i protivljenja smještaju oko 600 azilanata u jednoj napuštenoj hali prvodavnice "Praktiter" u tom gradu.

Demonstracije ovog vikenda organizovala je Nacionaldemokratska partije (NPD), a mediji prenose da su dijelom pijani desničari bacali flaše i kampenje na policiju koja je obezbjeđivala skup. Više svjedoka iz ovog grada u Saksoniji govore, kako prenose mediji, da se prilikom demonstracija čulo "Njemačka Njemcima", "Stranci napolje" i druge parole mržnje prema strancima i da su "tekle rijeke piva".

Kada je riječ o NPD, to je partije čiju zabranu su mnogi tražili.

Toj partiji se prebacuje nepoštovanje univerzalnih ljudskih prava, odbijanje višepartijskog sistema, antisemitizam i rasizam.Osim Toga, NPD je "otvorila vrata" i za " grupe s nasilnim potencijalom", kažu eksperti.